ŚwiatDo bryndzy i oscypka dołączy miód wrzosowy

Do bryndzy i oscypka dołączy miód wrzosowy

Po bryndzy podhalańskiej i oscypku, również miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich będzie miał unijny certyfikat. Jak nieoficjalnie dowiedziało się Polskie Radio, w piątek miód zostanie wpisany przez Komisję Europejską na listę produktów chronionych.

28.05.2008 13:50

Po 20 dniach od publikacji w unijnym Dzienniku Urzędowym, miód otrzyma logo mówiące o chronionym oznaczeniu geograficznym. Oznacza to, że miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich będzie można produkować tylko na ściśle określonym obszarze. Jego granice dokładnie opisano we wniosku o rejestrację. Znalazła się w nim też szczegółowa procedura wytwarzania miodu z wrzosowisk na Dolnym Śląsku, z wykorzystaniem wybranych pszczół.

Po czterech lat od wejścia do Unii, Polska będzie miała zarejestrowane tylko trzy produkty.

Na pozytywne zaopiniowanie i europejskie logo czeka ponad 30, między innymi staropolskie miody pitne, andruty kaliskie, kiełbasa lisiecka, rogal świętomarciński, obwarzanek krakowski, czy wielkopolski ser smażony.

Najwięcej regionalnych specjalności udało się zarejestrować Włochom i Francuzom - około 150. Z nowych krajów członkowskich przodują Czechy, gdzie kilkanaście produktów ma już unijne logo.

Beata Płomecka

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)