Dieta uboga w węglowodany sprzyja rakowi jelita
Dieta bogata w tłuszcze i białko, a uboga w węglowodany, na przykład dieta Atkinsa czy Kwaśniewskiego, może podnosić ryzyko raka jelita grubego - wynika z badań brytyjskich naukowców.
Naukowcy z Rowett Research Institute w Aberdeen przeprowadzili badania w grupie 19 mężczyzn z nadwagą. Każdy z badanych stosował jedną z trzech diet - o różnej zawartości węglowodanów.
Okazało się, że ilość spożywanych węglowodanów decydowała o wytwarzaniu przez bakterie jelitowe kwasów tłuszczowych - w tym kwasu masłowego, który chroni przed rakiem jelita grubego, ponieważ pomaga w zwalczaniu komórek nowotworowych.
Przy niskim spożyciu produktów bogatych węglowodany, na przykład chleba i ziemniaków (24 gramy na dobę), liczba pożytecznych bakterii jelitowych była nawet czterokrotnie mniejsza w porównaniu z grupą, w której spożycie węglowodanów było duże i sięgało 400 gramów na dobę.