Czy alkaloidy zawarte w czekoladzie uzależniają?
02.11.2000 | aktual.: 22.06.2002 14:29
Amerykańscy naukowcy uważają, że alkaloidy zawarte w czekoladzie uzależniają od niej. Odkryli oni w czekoladzie związki, których obecność, w połączeniu ze smakiem, powodują uzależnienie od tego słodkiego produktu. Niepowtarzalny smak czekolady to wynik połączenia cukru, tłuszczu i aromatów.
Wiele osób je w stopniu kwalifikowanym jako uzależnienie. Do tej pory naukowcy uważali, że uzależnienie powoduje zawarta w niej kofeina i magnez. Obecnie lista podejrzanych o wywoływanie łaknienia przysmaku powiększa się.
Uzależnienie mogą powodować wchodzące w skład czekolady alkaloidy neuroaktywne (tzn. takie, które mogą oddziaływać na komórki nerwowe), występujące również w winie, piwie i likierach. Związki te, o których wiadomo, że poprawiają samopoczucie, kojarzone były do tej pory z alkoholizmem i od dawna badano ich wpływ na nastrój i zachowanie. (mk)