Cytrynowe arbuzy, bananowe truskawki
Dzięki manipulacji działaniem roślinnych enzymów możliwa byłaby niemal dowolna zmiana smaku owoców i skuteczna, naturalna walka ze szkodnikami - informuje "Nature".
22.08.2008 | aktual.: 22.08.2008 11:12
Kierowanemu przez profesora C.S. Ramana zespołowi biochemików z University of Texas Medical School w Houston udało się manipulować wpływającymi na smak rośliny enzymami. Do badań wykorzystano rzodkiewnika pospolitego (Arabidopsis thaliana).
Spokrewnione z cytochromem P450 enzymy - oksysyntaza allenylowa (AOS) i liaza hydronadtlenkowa (HPL) są odpowiedzialne odpowiednio za wytwarzanie jasmonianu - substancji, która nadaje przyjemny zapach kwiatom jaśminu oraz lotnych substancji wytwarzanych przez zielone liście (GLV). GLV nadają charakterystyczne aromaty owocom i warzywom, a także wraz z jasmonianem wabią drapieżców, którzy zjadają roślinożerne owady.
Wpływając na aktywność enzymów, można by uzyskiwać bardziej aromatyczne i smaczniejsze produkty roślinne (na przykład oliwę) oraz owoce i warzywa o niespotykanych dotąd smakach. Możliwe by była także ochrona rośliny przed szkodnikami w sposób nieszkodliwy dla ludzi.