Choroby psychiczne ze złego jedzenia
Zmiana sposobu odżywiania się w ostatnich 50 latach może być istotnym czynnikiem odpowiedzialnym za rosnącą liczbę zachorowań na choroby psychiczne - twierdzą dwie organizacje, które opublikowały w poniedziałek raport na ten temat ("Feedeing Minds").
16.01.2006 | aktual.: 16.01.2006 14:18
Według organizacji "Sustain", prowadzącej akcję na rzecz zdrowego odżywiania się i niezależnej "Fundacji Zdrowia Psychicznego", żywność produkowana na dużą przemysłową skalę począwszy od II. połowy XX wieku ma inne proporcje najważniejszych składników odżywczych. Należą do nich witaminy, minerały oraz niektóre rodzaje tłuszczów (zwłaszcza omega-3 i omega-6, których mózg potrzebuje do właściwego funkcjonowania).
W tym samym czasie w W. Brytanii spadło spożycie świeżych warzyw (o 34%), ryb (o 66%) i owoców, a wzrosło niezdrowych tłuszczów i cukru.
W ocenie raportu skutkiem zmiany odżywiania jest to, że rośnie liczba ludzi, których zawodzi pamięć, cierpiących na depresję, objawy schizofrenii, a także dzieci, które mają trudności ze skupieniem się, lub są nadaktywne.
Według dr. Andrew McCulloucha z "Fundacji Zdrowia Psychicznego" związek pomiędzy odżywianiem się, a zdrowiem fizycznym, jest dobrze znany, ale dopiero teraz zaczyna się rozumieć, iż odżywianie może mieć także wpływ na zdrowie psychiczne.
Próba oddziaływania na stan psychiki poprzez zmianę odżywiania w niektórych przypadkach daje lepsze wyniki niż leczenie ich lekami lub poradnictwem - powiedział dziennikarzom.
Autorzy raportu sądzą, że skutki wprowadzenia przemysłowych metod uprawy roli i co za tym idzie zastosowania środków owadobójczych i innej chemii na szeroką skalę, można zaobserwować na przykładzie zwierząt, które z powodu tego, co jedzą mają inny skład tkanki tłuszczowej.
Kurczaki np. dwukrotnie szybciej osiągają wagę kwalifikującą je do uboju niż 30 lat temu, a zawartość tłuszczu w ich organiźmie wzrosła w tym czasie z 2% do 22%.
W gotowych posiłkach przeznaczonych do prostego i szybkiego przyrządzenia naukowcy uznają za szkodliwą obecność stężonych tłuszczów, które spowalniają pracę mózgu.