Brytyjczycy ostrożni wobec polskiej wołowiny
Brytyjska agencja czuwająca nad bezpieczeństwem żywności FSA (Food Standards Agency) zaleciła w czwartek ostrożność wobec wołowiny z Polski, jeżeli pochodzi z uboju bydła starszego niż 30 miesięcy.
09.05.2002 | aktual.: 22.06.2002 14:29
W sobotę poinformowano o stwierdzeniu w Polsce pierwszego przypadku BSE. Krowa, u której wykryto priony, pochodziła z jednego z gospodarstw w województwie małopolskim.
FSA zaleciała także ostrożność w odniesieniu do tej samej kategorii wołowiny importowanej z Zimbabwe i RPA, choć w odniesieniu do żadnego z tych krajów nie przeprowadziła nowej oceny ryzyka.
FSA zwróciła się do Komisji Europejskiej o szybszą ocenę ryzyka mięsa importowanego z Zimbabwe i RPA. Dała też wyraz swoim obawom, jeśli chodzi o kontrole sanitarne w Polsce - czytamy w komunikacie agencji.
Komisja Europejska uznała, że Polska jest krajem _ prawdopodobnego zagrożenia ryzykiem BSE_, co jest trzecią z czterech kategorii ryzyka stosowanych przez Brukselę.
W 2001 roku Polska wyeksportowała do W. Brytanii 41 ton wołowiny.(miz)