Trwa ładowanie...
d368tn5
05-06-2007 12:50

Bryndza podhalańska produktem zastrzeżonym

Bryndza podhalańska jest pierwszym produktem regionalnym, który otrzymał unijny certyfikat. Oznacza to, że nazwa wyrobu będzie chroniona w całej Wspólnocie. Potwierdzili to nieoficjalnie Polskiemu Radiu urzędnicy w Komisji Europejskiej. Oficjalnie Bruksela poinformuje o tym w przyszłym tygodniu.

d368tn5
d368tn5

Decyzja Komisji Europejskiej nie jest zaskoczeniem, bo żadne z państw Unii wcześniej nie zgłosiło sprzeciwu w tej sprawie. Zatem bryndzą podhalańską będzie można nazywać tylko ser wytwarzany według tradycyjnej receptury, w kilku polskich powiatach.

Europejski certyfikat określa dokładnie kształt i wagę bryndzy. Już wkrótce na opakowaniach sera pojawi się unijne logo. To gwarancja, że bryndza podhalańska jest regionalną specjalnością w całej Wspólnocie.

Ten owczy przysmak wyprzedził oscypka w wyścigu po unijny certyfikat. Oscypek miał szansę stać się regionalną specjalnością, ale na początku lutego Słowacy zgłosili zastrzeżenia, ponownie roszcząc sobie prawo do produkcji sera o tej nazwie. Wprawdzie niedawno Bratysława porozumiała się z Warszawą i wycofała sprzeciw, ale do Komisji Europejskiej żaden oficjalny wniosek w tej sprawie jeszcze nie dotarł.

d368tn5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d368tn5
Więcej tematów