Bryndza podhalańska chronionym produktem regionalnym
Jako pierwszy produkt z Polski bryndza podhalańska została wpisana na listę produktów regionalnych, których nazwa jest chroniona i zastrzeżona w całej Unii Europejskiej - poinformowała Komisja Europejska.
11.06.2007 | aktual.: 11.06.2007 17:06
Bryndza podhalańska dołączyła do ok. 800 produktów, które uzyskały unijną Chronioną Nazwę Pochodzenia, co pozwala na specjalne znakowanie gwarantujące oryginalność, a producentom otwiera drogę do narzucania wyższych cen, pod warunkiem przestrzegania ściśle określonych warunków produkcji.
W ciągu kilku dni decyzja Komisji Europejskiej zostanie opublikowana w Dzienniku Urzędowym UE. Wejdzie w życie 20 dni później.
W przeciwieństwie do innego polskiego sera, oscypka, żaden z krajów członkowskich nie wniósł sprzeciwu wobec objęcia bryndzy podhalańskiej ochroną w UE.
Weryfikację unijną przeszedł także oscypek, jednak Słowacja zgłosiła zastrzeżenia wobec rejestracji tej nazwy dla serów produkowanych na Podhalu. W maju rząd w Bratysławie zadeklarował, że wycofał sprzeciw dzięki zapewnieniom Warszawy, iż nazwa tego sera będzie używana tylko w języku polskim ("oscypek"), Słowacy zaś będą nadal mogli produkować podobny ser pod nazwą "osztiepok".
Z punktu widzenia Komisji Europejskiej, sprawa oscypka nadal nie jest rozwiązana, gdyż do Brukseli nie nadeszła informacja o porozumieniu między Polską a Słowacją, podpisanym przez ministrów rolnictwa obu krajów 28 maja.
Na liście produktów czekających na unijny certyfikat jest jeszcze wiele innych produktów, reprezentujących każdy region Polski.
Michał Kot