Trwa ładowanie...
d1761rj
11-06-2007 13:09

Bryndza podhalańska chronionym produktem regionalnym

Jako pierwszy produkt z Polski bryndza podhalańska została wpisana na listę produktów regionalnych, których nazwa jest chroniona i zastrzeżona w całej Unii Europejskiej - poinformowała Komisja Europejska.

d1761rj
d1761rj

Bryndza podhalańska dołączyła do ok. 800 produktów, które uzyskały unijną Chronioną Nazwę Pochodzenia, co pozwala na specjalne znakowanie gwarantujące oryginalność, a producentom otwiera drogę do narzucania wyższych cen, pod warunkiem przestrzegania ściśle określonych warunków produkcji.

W ciągu kilku dni decyzja Komisji Europejskiej zostanie opublikowana w Dzienniku Urzędowym UE. Wejdzie w życie 20 dni później.

W przeciwieństwie do innego polskiego sera, oscypka, żaden z krajów członkowskich nie wniósł sprzeciwu wobec objęcia bryndzy podhalańskiej ochroną w UE.

Weryfikację unijną przeszedł także oscypek, jednak Słowacja zgłosiła zastrzeżenia wobec rejestracji tej nazwy dla serów produkowanych na Podhalu. W maju rząd w Bratysławie zadeklarował, że wycofał sprzeciw dzięki zapewnieniom Warszawy, iż nazwa tego sera będzie używana tylko w języku polskim ("oscypek"), Słowacy zaś będą nadal mogli produkować podobny ser pod nazwą "osztiepok".

Z punktu widzenia Komisji Europejskiej, sprawa oscypka nadal nie jest rozwiązana, gdyż do Brukseli nie nadeszła informacja o porozumieniu między Polską a Słowacją, podpisanym przez ministrów rolnictwa obu krajów 28 maja.

Na liście produktów czekających na unijny certyfikat jest jeszcze wiele innych produktów, reprezentujących każdy region Polski.

Michał Kot

d1761rj
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1761rj
Więcej tematów