ŚwiatBryndza podhalańska chronionym produktem regionalnym

Bryndza podhalańska chronionym produktem regionalnym

Jako pierwszy produkt z Polski bryndza podhalańska została wpisana na listę produktów regionalnych, których nazwa jest chroniona i zastrzeżona w całej Unii Europejskiej - poinformowała Komisja Europejska.

11.06.2007 | aktual.: 11.06.2007 17:06

Bryndza podhalańska dołączyła do ok. 800 produktów, które uzyskały unijną Chronioną Nazwę Pochodzenia, co pozwala na specjalne znakowanie gwarantujące oryginalność, a producentom otwiera drogę do narzucania wyższych cen, pod warunkiem przestrzegania ściśle określonych warunków produkcji.

W ciągu kilku dni decyzja Komisji Europejskiej zostanie opublikowana w Dzienniku Urzędowym UE. Wejdzie w życie 20 dni później.

W przeciwieństwie do innego polskiego sera, oscypka, żaden z krajów członkowskich nie wniósł sprzeciwu wobec objęcia bryndzy podhalańskiej ochroną w UE.

Weryfikację unijną przeszedł także oscypek, jednak Słowacja zgłosiła zastrzeżenia wobec rejestracji tej nazwy dla serów produkowanych na Podhalu. W maju rząd w Bratysławie zadeklarował, że wycofał sprzeciw dzięki zapewnieniom Warszawy, iż nazwa tego sera będzie używana tylko w języku polskim ("oscypek"), Słowacy zaś będą nadal mogli produkować podobny ser pod nazwą "osztiepok".

Z punktu widzenia Komisji Europejskiej, sprawa oscypka nadal nie jest rozwiązana, gdyż do Brukseli nie nadeszła informacja o porozumieniu między Polską a Słowacją, podpisanym przez ministrów rolnictwa obu krajów 28 maja.

Na liście produktów czekających na unijny certyfikat jest jeszcze wiele innych produktów, reprezentujących każdy region Polski.

Michał Kot

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)