Będą musieli zrezygnować ze słynnego przysmaku?
Zupa z płetwy rekina uznawana jest za jeden z największych przysmaków chińskiej kuchni. Z roku na rok rośnie jednak liczba osób, które chciałyby wprowadzenia zakazu połowu rekinów i wycofania kontrowersyjnego dania z menu chińskich restauracji.
18.08.2012 16:31
W kampanię przeciwko połowom rekinów zaangażowany jest m.in. znany chiński koszykarz Yao Ming. Publiczna dyskusja na ten temat sprawiła, że chińska Rada Państwowa poleciła wycofanie w ciągu najbliższych trzech lat zupy z płetw rekina z menu oficjalnych przyjęć. Nie w smak to jednak przedstawicielom organizacji zrzeszających firmy zajmujące się przetwórstwem produktów morskich.
Cytowany przez dziennik "South China Morning Post" Cui He uważa, że większość rekinów dostaje się w rybackie sieci "przypadkiem", a tylko nieliczne kutry specjalizują się w połowie tych zwierząt. Według niezależnych organizacji co roku odławianych jest od 26 do 73 mln sztuk rekinów. Według jednego z ekspertów 95 proc. płetw pozyskiwanych na całym świecie trafia właśnie do Chin.