Trwa ładowanie...
wino
26-11-2007 10:47

Beaujolais niejedno ma imię


Trzeci czwartek listopada, godzina 00.00. Tętniąca życiem tancerka z plakatu Toulouse-Lautreca Jane Avril mocniej chwyta w dłonie fałdy swej spódnicy, gotowa ruszyć do szalonego kankana... Beaujolais Nouveau już jest!

Beaujolais niejedno ma imięŹródło: AFP
d3rrqny
d3rrqny

Pojawia się wszędzie tam, gdzie jest niecierpliwie wyczekiwane, po to, by w każdym, najdalszym nawet zakątku ziemi w tym samym, precyzyjnie określonym momencie jak co roku mogło rozpocząć się święto młodego beaujolais.

Beaujolais Nouveau to młodziutkie wino (od zbiorów do święta beaujolais upływa zaledwie sześć tygodni), lekkie i wesołe, właściwie jeszcze nie wino, ale jego zapowiedź, owoc szczepu Gamay i pracy rąk ludzkich, wino ciekawości i oczekiwania, pierwsza jaskółka, po której próbujemy odgadnąć, jaki będzie ten rocznik. Ale beaujolais to nie tylko Beaujolais Nouveau. Oprócz zwykłego Beaujolais, Beaujolais Supérieur, Beaujolais Villages produkuje się tu 10 wyższej klasy win, tak zwanych Cru. Są to: pełne uroku Saint-Amour, mocne Jul-iénas, charakterne Chénas, królowa Beaujolais – Fleurie, majestatyczne Moulin-á-Vent, lekkie Chiroubles, mę-skie i gęste Morgon, eleganckie Côte de Brouilly, najmłodsze Cru Régnié i wreszcie owocowe (najpopularniej-sze) Cru Brouilly. Te wspaniałe ciemne, aż purpurowe wina, z wyraźnym owocowym aromatem, lekkie i radosne podaje się w temperaturze „cave”, czyli w temperaturze piwnicy (12–14 stopni Celsjusza). Chłodne, ale nie zimne! Smacznego!

Jan Bernard Porowski,
Klub La Passion du Vin

d3rrqny
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3rrqny
Więcej tematów