Afera spożywcza: normy przekroczone kilkaset razy!
W szkodliwym dla zdrowia suszu jajecznym, produkowanym pod Kaliszem, były bakterie chorobotwórcze - informuje Merkury Polskie Radio z Poznania. Zabezpieczono kilkadziesiąt ton proszku.
Z linii produkcyjnej schodziło codziennie kilka ton suszu. Produkcja szła pełną parą, mimo że zakład w ostatnim czasie nie miał pozwolenia urzędu weterynarii. W suszu były bakterie chorobotwórcze, a dopuszczalne normy ich zawartości zostały przekroczone kilkaset razy. Nie ma wątpliwości, że bakterie były szkodliwe dla zdrowia. Potwierdza to prokuratura.
Według nieoficjalnych informacji, właściciel zakładu skupował z ferm w całej Polsce zbutwiałe jajka i produkował z nich mączkę, która później trafiała do zakładów wytwarzających makaron, ciastka czy majonezy.
Prokuratura nie chce na razie ujawniać szczegółów sprawy. Prokuratorzy badają dokumenty i sprawdzają, czy towar trafiał także za granicę. Sprawa może być początkiem kolejnej afery spożywczej, większej niż afera solna.