26‑latka zmarła po zjedzeniu nutelli
Młoda kobieta zmarła w Tel Awiwie po zjedzeniu w restauracji gofrów z polewą. Przyczyną śmierci była ostra reakcja alergiczna na orzechy zawarte w nutelli, z której zrobiono polewę.
22.07.2011 | aktual.: 22.07.2011 15:28
26-letnia Hen Efrat zmarła w czwartek po kilku dniach pobytu w szpitalu, gdzie trafiła natychmiast, gdy tylko zorientowała się, że deser zawiera masę orzechową. Mimo pomocy lekarzy, nie udało się zatrzymać ataku alergii. Szybko wystąpiły trudności z oddychaniem, a po kilku godzinach pacjentka straciła przytomność. Jej stan stale się pogarszał i w czwartek lekarze stwierdzili śmierć mózgu.
Efrat, mieszkanka Ejlatu, wybrała się do restauracji w Tel Awiwie razem ze znajomymi. Przed zamówieniem deseru - belgijskich gofrów z lodami i polewą z czekolady - kilkakrotnie upewniała się czy nie zawiera on choćby śladu orzechów, na które była bardzo silnie uczulona. Miała nawet powiedzieć kelnerce, że może umrzeć z tego powodu.
Matka zmarłej twierdzi, że jej córka była zawsze niezwykle ostrożna wiedząc, co jej grozi w przypadku spożycia orzechów. - Oni ją okłamali, otruli moją córkę - powiedziała. Nie wiadomo, czy ma zamiar podać do sądu personel bądź właścicieli restauracji.