Żywność, która szkodzi
Trująca żywność, której się boimy - zobacz zdjęcia
Najgroźniejsze epidemie ostatnich lat
W Niemczech rośnie liczba zachorowań wywołanych przez bakterie EHEC, czyli groźny szczep pałeczki okrężnicy escherichia coli. Od początku maja odnotowano tam już ponad 2000 przypadków zakażeń. 16 osób zmarło. Pierwsze przypadki zatruć odnotowano także we Francji, Szwecji, Wielkiej Brytanii i Holandii. Bakterię wykryto również u 29-letniej Polki. Kobieta przebywa w szczecińskim szpitalu.
Lekarze podkreślają, iż bakteria EHEC jest wyjątkowo agresywna i odporna na antybiotyki. Powoduje gorączkę, ból brzucha, krwawe biegunki i niewydolność nerek. U niektórych chorych zamiast wyżej wymienionych objawów dochodzi do ciężkiego uszkodzenia systemu nerwowego: kłopotów z mówieniem, ataków epileptycznych i gwałtownych skurczów.
Władze sanitarne wciąż poszukują źródła zakażenia groźną bakterią. Wiadomo już, że to nie hiszpańskie ogórki – jak początkowo sądzono - są przyczyną epidemii. Mimo wszystko panika sprawia, że wiele osób rezygnuje z kupna warzyw, a Rosjanie wstrzymali nawet ich import z krajów Unii Europejskiej.
To nie pierwszy przypadek, kiedy produkty spożywcze okazują się nośnikiem bardzo poważnych chorób. Oto krótki przegląd epidemii, do których doszło z powodu skażonej żywności. (pp)