Żywność ekologiczna nie taka zdrowa, jak się wydaje
Kupując żywność ekologiczną kierujemy się głównie lepszym smakiem i mamy wrażenie, że jest bezpieczna dla zdrowia. Jednak okazuje się, że przy zakupie produktów tego typu nie można kierować się korzyściami odżywczymi, wynika z brytyjskich badań naukowych - informuje "Daily News".
31.07.2009 | aktual.: 31.07.2009 08:48
American Journal of Clinical Nutrition opublikował raport dotyczący żywności ekologicznej i wartości odżywczych lub ich braku. Naukowcy z Londyńskiej School of Hygiene & Tropical Medicine poddali analizie 162 prac naukowych opublikowanych w ciągu ostatnich 50 lat i nie znaleźli znaczących różnic w wartościach odżywczych żywności ekologicznej i nieekologicznej.
- Występuje niewielka różnica w zawartości wartościowych składników pokarmowych między ekologicznymi i masowo produkowanymi artykułami spożywczymi. Jednak jest mało prawdopodobne, aby różnice te miały jakiekolwiek znaczenie dla zdrowia ludzi - stwierdził Alan Dangour, jeden z autorów raportu.
- Nasza analiza wskazuje, że obecnie nie ma dowodów na poparcie tezy, że wybór żywności ekologicznej ma większe zalety dla zdrowia człowieka niż produktów nieekologicznych. Za to konsumenci płacą wyższe ceny na żywność ekologiczną, ponieważ uważają, że ma ona większe wartości zdrowotne - powiedział Dangour.
- W oparciu o badania żywności ekologicznej jedno co można powiedzieć z całą pewnością jest to, że produkty te zawierają mniej chemicznych składników, które mogą być szkodliwe dla zdrowia - powiedziała Laura Telford, dyrektor kanadyjskiego stowarzyszenia Growers.