Znamy wyniki badań ws. afery solnej
Przetwory mięsne i mleczne, przy produkcji których wykorzystywano sól przemysłową, są bezpieczne - informuje RMF FM powołując się na Główny Instytut Weterynarii. To wstępne wyniki po kontrolach przeprowadzonych w firmach podlegających GIW.
02.03.2012 | aktual.: 02.03.2012 14:03
Ostateczne wyniki pobranych próbek podejrzanej soli będą znane na początku przyszłego tygodnia. Badania prowadzą laboratoria w Puławach oraz eksperci Państwowego Zakładu Higieny.
Inspektorzy skontrolowali wszystkie zakłady przetwórcze w kraju. Sól przemysłową wykryli i zajęli w 137 zakładach. W sumie zatrzymano 430 ton tego produktu.
Z ustaleń CBŚ wynika, że każda z trzech firm miesięcznie sprzedawała mniej więcej tysiąc ton soli. Kupowały ją jako tzw. sól odpadową - po mniej więcej 130 zł za tonę - i sprzedawały jako spożywczą po mniej więcej 400 zł. Zarabiały na tym rocznie po kilka milionów złotych. W sprawie zatrzymano do tej pory pięć osób. Usłyszały one zarzuty wprowadzenia do obrotu środka spożywczego szkodliwego dla zdrowia lub życia człowieka z przepisów ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, za co może grozić do pięciu lat więzienia. Sprawą zajmują się Prokuratura Okręgowa w Poznaniu i CBŚ.