Trwa ładowanie...
02-03-2012 13:45

Znamy wyniki badań ws. afery solnej

Przetwory mięsne i mleczne, przy produkcji których wykorzystywano sól przemysłową, są bezpieczne - informuje RMF FM powołując się na Główny Instytut Weterynarii. To wstępne wyniki po kontrolach przeprowadzonych w firmach podlegających GIW.

Znamy wyniki badań ws. afery solnejŹródło: PAP, fot: Tytus Żmijewski
d181347
d181347

Ostateczne wyniki pobranych próbek podejrzanej soli będą znane na początku przyszłego tygodnia. Badania prowadzą laboratoria w Puławach oraz eksperci Państwowego Zakładu Higieny.

Inspektorzy skontrolowali wszystkie zakłady przetwórcze w kraju. Sól przemysłową wykryli i zajęli w 137 zakładach. W sumie zatrzymano 430 ton tego produktu.

Afera solna

Z ustaleń CBŚ wynika, że każda z trzech firm miesięcznie sprzedawała mniej więcej tysiąc ton soli. Kupowały ją jako tzw. sól odpadową - po mniej więcej 130 zł za tonę - i sprzedawały jako spożywczą po mniej więcej 400 zł. Zarabiały na tym rocznie po kilka milionów złotych. W sprawie zatrzymano do tej pory pięć osób. Usłyszały one zarzuty wprowadzenia do obrotu środka spożywczego szkodliwego dla zdrowia lub życia człowieka z przepisów ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, za co może grozić do pięciu lat więzienia. Sprawą zajmują się Prokuratura Okręgowa w Poznaniu i CBŚ.

d181347
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d181347
Więcej tematów