Znaczek pocztowy o zapachu i smaku wieprzowiny
Rarytasem, zapewne nie tylko dla filatelistów, stanie się z pewnością wydana w Chinach z okazji Nowego Roku Księżycowego seria znaczków pocztowych... o zapachu i smaku popularnego dania - wieprzowiny w sosie słodko-kwaśnym.
Rozpoczynający się - zgodnie z kalendarzem księżycowym - 18 lutego nowy rok będzie bowiem Rokiem Świni, jednego z 12 zwierząt zodiakalnych w Chinach. Dobiegający obecnie końca rok to Rok Psa.
Potarcie wydawanego z okazji Roku Świni znaczka uwalnia zapach tej pochodzącej z południa Chin potrawy - po polizaniu odwrotnej strony znaczka można poczuć smak tego popularnego dania.
Chińscy projektanci nie byli pierwszymi, którzy wpadli na podobny pomysł. Znaczki o zapachu eukaliptusa wydano jeszcze w 2001 r, w Wielkiej Brytanii, a później znaczki o smaku i zapachu czekolady - w Szwajcarii.
W pomysłowości projektantów znaczków pocztowych w Pekinie chcą przebić w Hongkongu. Tu z okazji Roku Świni wydany zostanie znaczek, na którym kolorowa zalotna świnka żegna swego zodiakalnego poprzednika - psa. Ramka znaczków ma zostać wykonana z 24-karatowego złota i srebra.
Na inny pomysł wpadli natomiast naukowcy z zespołu badawczego Północno-wschodniego Uniwersytetu Rolniczego w Harbinie, gdzie z okazji Nowego Roku zdołano wyhodować trzy transgeniczne świnki, które częściowo świecą fluoryzującym, zielonym światłem. By uzyskać tego rodzaju efekt użyto materiału genetycznego pobranego od meduz.