Zebrano 177 ton żywności w ramach Wielkanocnej Zbiórki Żywności
177 ton żywności zebrano w miniony weekend w ramach ogólnopolskiej akcji Wielkanocna Zbiórka Żywności - poinformowali jej organizatorzy - Banki Żywności.
12 tys. wolontariuszy od piątku do niedzieli zbierało w sklepach produkty spożywcze dla potrzebujących. Można było je wkładać do specjalnie przygotowanych koszy w ponad 1000 sklepach na terenie blisko 240 miejscowości.
Zebrana żywność o długiej przydatności do spożycia - m.in. cukier, oleje, konserwy, makaron, kasze i dżemy - trafi do współpracujących z Bankami Żywności organizacji pozarządowych i instytucji zajmujących się dożywianiem dzieci, osób bezdomnych, chorych i samotnych oraz rodzin w trudnej sytuacji materialnej.
Wielkanocną Zbiórkę organizowało w tym roku 18 Banków Żywności - z Częstochowy, Gorzowa Wlkp., Grudziądza, Leszna, Lublina, Olsztyna, Ostrowca Świętokrzyskiego, Piły, Poznania, Radomia, Rudy Śląskiej, Siedlec, Suwałk, Świdnicy, Tarnobrzega, Torunia, Wałbrzycha i Zielonej Góry.
Banki Żywności są organizacjami pozarządowymi. Starają się zmniejszyć obszar niedożywienia oraz zapobiegają utylizacji pełnowartościowej żywności. Pozyskują nadwyżki żywności m.in od producentów i dużych sieci handlowych. Działają w oparciu o zasadę non-profit - działalność bez zysku (realizowaną poprzez bezpłatne pozyskiwane żywności oraz jej bezpłatny rozdział); zasadę kierowania żywności do potrzebujących przez organizacje charytatywne zajmujące się bezpośrednio dożywianiem, a także zasadę apolityczności oraz różnorodności światopoglądowej.