Zażywanie witamin może skracać życie
Zażywane przez miliony ludzi witaminowe
suplementy diety mogą zwiększyć ryzyko przedwczesnej śmierci -
podała brytyjska prasa, powołując się na wyniki badań
duńskich naukowców.
16.04.2008 | aktual.: 16.04.2008 16:42
Jak piszą "Daily Telegraph" i "Independent", Duńczycy zrewidowali przeprowadzone na 230 tysiącach osób badania dotyczące przeciwutleniaczy. Stwierdzili, iż nie znaleźli żadnych przekonujących dowodów, że którykolwiek z suplementów przyczynił się do przedłużenia życia, niektóre natomiast zwiększyły śmiertelność.
Badacze z Uniwersytetu Kopenhaskiego ostrzegają, że zdrowe osoby, zażywające przeciwutleniacze niszczą naturalną odporność organizmu i zwiększają zagrożenie przedwczesnej śmierci. W przypadku preparatów z witaminą A to zagrożenie wzrasta o 16%, beta-karotenu o 7%, a w przypadku witaminy E o 4%.
Według naukowców problem dotyczy jednak tylko sztucznych preparatów, a nie naturalnych witamin, występujących w owocach i warzywach.
Antyoksydanty, w tym witaminy A, E i beta-karoten, usuwają bowiem powstające w organizmie w drodze przemian metabolicznych wolne rodniki tlenu, wywołujące choroby. Jednak te sztuczne - zdaniem duńskich naukowców - powodują kłopoty z systemem odpornościowym.
Nie znaleźliśmy dowodów na to, że antyoksydanty zmniejszają ryzyko przedwczesnej śmierci. Brak jednak dowodów i na to, że odżywianie się warzywami i owocami, a więc naturalnymi źródłami antyoksydantów, mogłoby być szkodliwe - opowiada Goran Bjelakovic z kopenhaskiej uczelni.
Naukowcy nie wykryli pozytywnych czy negatywnych skutków zażywania środków z witaminą C lub selenem. Ale zaznaczają, że wymaga to głębszych badań.