Trwa ładowanie...
d22oofv
03-08-2005 11:40

Zatrucie na obozie harcerskim w Pobierowie

37 harcerzy z hufca w Żaganiu,
wypoczywających na obozie w nadmorskim Pobierowie
(Zachodniopomorskie), uległo zatruciu pokarmowemu. Prawdopodobnie
zatruli się kotletami schabowymi w panierce, przygotowanymi w
obozowej kuchni.

d22oofv
d22oofv

22 uczestników obozu - skarżących się na bóle brzucha, gorączkę, wymioty i biegunkę - jest hospitalizowanych w szpitalu w Gryficach, 16 trafiło pod opiekę lekarzy ze szpitala w Kamieniu Pomorskim. Inspekcja Sanitarna zamknęła obozową kuchnię, pobrała próbki pokarmów oraz wymazy od chorych, personelu, a także z naczyń i sprzętu kuchennego.

Kotlety zawierały bakterie gronkowca lub salmonelli. Przyczyna zatrucia jest prozaiczna, już w czasie pierwszej kontroli stwierdziliśmy brak ciepłej wody do mycia rąk i naczyń - poinformowała rzeczniczka Wojewódzkiej Inspekcji Sanitarnej w Szczecinie Renata Opiela.

Opiela dodała, że objawy zatrucia mogą wystąpić jeszcze u 164 uczestników obozu, w tym 130 dzieci.

d22oofv
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d22oofv
Więcej tematów