Zatrucie na obozie harcerskim w Pobierowie
37 harcerzy z hufca w Żaganiu,
wypoczywających na obozie w nadmorskim Pobierowie
(Zachodniopomorskie), uległo zatruciu pokarmowemu. Prawdopodobnie
zatruli się kotletami schabowymi w panierce, przygotowanymi w
obozowej kuchni.
03.08.2005 11:40
22 uczestników obozu - skarżących się na bóle brzucha, gorączkę, wymioty i biegunkę - jest hospitalizowanych w szpitalu w Gryficach, 16 trafiło pod opiekę lekarzy ze szpitala w Kamieniu Pomorskim. Inspekcja Sanitarna zamknęła obozową kuchnię, pobrała próbki pokarmów oraz wymazy od chorych, personelu, a także z naczyń i sprzętu kuchennego.
Kotlety zawierały bakterie gronkowca lub salmonelli. Przyczyna zatrucia jest prozaiczna, już w czasie pierwszej kontroli stwierdziliśmy brak ciepłej wody do mycia rąk i naczyń - poinformowała rzeczniczka Wojewódzkiej Inspekcji Sanitarnej w Szczecinie Renata Opiela.
Opiela dodała, że objawy zatrucia mogą wystąpić jeszcze u 164 uczestników obozu, w tym 130 dzieci.