Zarażeni byli kucharze i kelnerzy
(RadioZet)
Nosicielami gronkowca byli kucharze i kelnerzy z ośrodka wypoczynkowego w Kręglu nad Zalewem Koronowskim (woj. kujawsko-pomorskie) – wykazały badania Sanepidu. W zeszłym tygodniu zatruło się tam 80 osób, 22 trafiły na kilka dni do szpitali.
01.08.2002 13:03
Bakterie stwierdzono u kucharza, dwóch pomocy kuchennych i trzech kelnerów. Cześć z nich dzień przed zbiorowym zatruciem miała dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
Wcześniej wykryto gronkowiec w próbce szynki serwowanej na śniadanie w formie tzw. szwedzkiego stołu. Niezjedzona na śniadanie szynka została podana na kolację.
Obsługa mogła być też zarażona gronkowcem od dawna, gdyż często choroba ta przebiega bezobjawowo.
Kucharze i kelnerzy będący nosicielami gronkowca zostali odsunięci od pracy na czas zdrowienia. Zrezygnowano także ze „stołu szwedzkiego”, gdyż w upały bakterie rozwijają się szybciej.
Badania stanu zdrowia pracowników mających kontakt z żywnością nie obejmują badań pod kątem nosicielstwa gronkowca.