Z nowojorskich restauracji znikną tłuszcze trans
Od niedzieli na mocy zarządzenia rady miejskiej Nowego Jorku ze wszystkich restauracji w tym mieście znikną tłuszcze trans.
26.06.2007 | aktual.: 26.06.2007 21:43
Władze Nowego Jorku poinformowały we wtorek, że - ku ich zaskoczeniu - pomysł, który z początku wywoływał niepokój restauratorów, wchodzi w życie bez żadnych komplikacji, a większość restauracji i fast foodów już zdążyła przestawić się na alternatywne składniki.
Wielkie sieci restauracyjne, w dużej mierze opierające swą produkcję na oleju, wśród nich Burger King i Kentucky Fried Chicken ogłosiły, że wyeliminują tłuszcze trans na całym terytorium USA. McDonald's poinformował natomiast, że klienci nie zauważyli zmiany.
Tłuszcze, potocznie zwane "transami", są zmodyfikowaną formą tłuszczów nienasyconych. Przyczyniają się między innymi do chorób serca i podnoszą w organizmie poziom tzw. złego cholesterolu, obniżając jednocześnie ilość tego dobrego.
Aby nie drażnić restauratorów, władze wprowadzają zakaz stopniowo: od 1 lipca 2007 r. nie będzie można stosować w kuchniach restauracyjnych większości rodzajów olejów do smażenia zawierających tłuszcze trans, a całkowita eliminacja tych substancji z menu nowojorczyków ma nastąpić rok później.
Departament zdrowia nowojorskiego ratusza zapewnił, że do października nie będzie karał spóźnialskich.