Trwa ładowanie...
d3m6evb
02-06-2011 15:50

Wyjeżdżasz do Niemiec? Zachowaj szczególną ostrożność

Osoby wyjeżdżające do Niemiec powinny zachować szczególną ostrożność, tak jak w krajach tropikalnych - podkreśla Główny Inspektorat Sanitarny. GIS zaleca jedzenie w tym kraju wyłącznie żywności poddanej obróbce termicznej.

d3m6evb
d3m6evb

Służby sanitarne apelują także, by unikać jedzenia surowego mięsa, szczególnie, gdy pochodzi ono z niepewnego źródła. GIS informuje także, że Państwowy Zakład Higieny posiada serotyp bakterii Escherichia coli typu 0104, która jest powodem zachorowań w Niemczech.

Minister zdrowia Ewa Kopacz poinformowała w czwartek, że druga osoba z biegunką krwistą, mogącą być objawem zakażenia bakterią Escherichia coli typu 0104, znajduje się w szpitalu w Szczecinie. Rzeczniczka tamtejszego Sanepidu powiedziała PAP, że jest to mężczyzna, który kilka dni temu wrócił z Niemiec. Jego stan jest dobry.

Szef GIS Przemysław Biliński wyjechał do Niemiec, gdzie spotka się z dyrektorem Instytutu im. Roberta Kocha. Rozmowy mają dotyczyć szczegółów badań bakterii wywołującej zakażenia.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) poinformowała, że za falę zakażeń pałeczką okrężnicy EHEC, która spowodowała już śmierć 17 osób, jest odpowiedzialny nowy szczep bakterii, którego nigdy wcześniej nie widziano.

d3m6evb

Kopacz zapewnia, że polskie stacje sanitarne pracują w stanie podwyższonej gotowości, a sytuacja epidemiologiczna jest na bieżąco monitorowana. Inspektorzy sanitarni kontrolują targowiska, sklepy, hurtownie i uprawy warzyw.

W Niemczech - szczególnie na północy kraju - nadal wzrasta liczba zakażeń bakterią, jak i przypadków groźnego dla życia zespołu hemolityczno-mocznicowego (HUS), wywołanego przez toksyny bakterii. Przypadki zatruć odnotowano także m. in. we Francji, Szwecji, Wielkiej Brytanii i Holandii. Nadal nie jest znane bezpośrednie źródło zakażeń.

Zakażenie może przenosić się przez skażoną wodę, świeże warzywa, surowe mleko, sery z niepasteryzowanego mleka, bliski kontakt z osobą zakażoną (np. w domu), w wyniku zaniedbań higienicznych, a także poprzez kontakt ze zakażonymi zwierzętami.

Główny Inspektorat Sanitarny przypomina o konieczności zachowania zasad higieny podczas przygotowywania żywności, w szczególności świeżych owoców i warzyw. Powinny być namoczone, a następnie każda ich część dokładnie i wielokrotnie umyta. Ponadto, biorąc pod uwagę możliwość przeniesienia się zakażenia z człowieka na człowieka drogą pokarmową, zwłaszcza między osobami mającymi ze sobą bliski kontakt, istotne jest również zachowanie zasad higieny osobistej.

d3m6evb

Właściwa obróbka termiczna żywności prowadzi do zabicia prawie wszystkich niebezpiecznych mikroorganizmów (także Escherichia coli). Żywność powinna być podgrzana do temperatury 70 st. C. Szczególną uwagę trzeba zwracać na mięso mielone, duże partie mięsa i cały drób.

Pierwszymi objawami zakażeń szczepem pałeczki okrężnicy Escherichia coli są bóle brzucha, czasami wymioty, krwawe stolce. U części osób rozwija się zespół hemolityczno-mocznicowy, wynikający z uszkodzenia naczyń krwionośnych w nerkach, a także w płucach, mózgu i sercu. Zespół hemolityczno-mocznicowy objawia się rozpadem krwinek czerwonych oraz niewydolnością nerek, często wymagającą dializ. W części przypadków uszkodzenie nerek może być trwałe.

Sanepid wydał specjalne zalecenia dla lekarzy. W przypadku podejrzenia zachorowania wskazane jest wykonanie badań w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego - Państwowym Zakładzie Higieny. W przypadku rozpoznania u pacjenta krwawej biegunki lub zespołu hemolityczno-mocznicowego lekarze powinni zgłaszać to do powiatowego inspektora sanitarnego.

GIS zaleca osobom wyjeżdżającym do Niemiec unikanie spożywania surowych warzyw (ogórków, pomidorów i sałaty). Służby sanitarne podkreślają, że wskazana jest szczególna ostrożność w spożywaniu warzyw importowanych z obszarów dotkniętych zachorowaniami lub z krajów wskazywanych jako możliwe źródło zakażenia - chodzi przede wszystkim o ich dokładne mycie.

d3m6evb
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3m6evb
Więcej tematów