Trwa ładowanie...

Witamina D zmniejsza ryzyko zachorowania na COVID-19. Tak mówią amerykańskie badania

Z amerykańskich badań wynika, że pacjenci z COVID-19 znacznie rzadziej cierpią na powikłania i umierają, jeśli w ich organizmie utrzymuje się wystarczający poziom witaminy D.

Witamina D zmniejsza ryzyko zachorowania na COVID-19Witamina D zmniejsza ryzyko zachorowania na COVID-19Źródło: Pixabay, fot: fernandozhiminaicela
dvr5lfe
dvr5lfe

Specjaliści z Boston University School of Medicine na łamach "PLOS ONE" opisali niedawno badanie, w którym zmierzyli poziom witaminy D we krwi 235 pacjentów hospitalizowanych z powodu infekcji koronawirusem. Badanie pokazuje, że osoby z wystarczającym poziomem witaminy D w swoim organizmie są mniej narażone na zagrażające życiu powikłania COVID-19 podczas hospitalizacji z powodu tej choroby.

Te informacje mogą być dość cenne dla lekarzy próbujących zmniejszyć śmiertelność na koronawirusa w przypadku braku skutecznej szczepionki. Jeśli dalsze badania to potwierdzą, to suplementy z witaminą D mogą zaoferować opłacalny sposób ograniczenia ryzyka ciężkiego zachorowania na COVID-19.

Odpowiednia ilość witaminy D ochroni nas przed koronawirusem

- Mamy bezpośredni dowód, że zapewnienie odpowiedniego poziomu witaminy D może zredukować komplikacje, w tym burzę cytokinową (uwolnienie zbyt szybko zbyt dużej ilości białek do krwi) i obniżyć ryzyko śmierci spowodowanej COVID-19 - podkreśla autor odkrycia dr Michael F. Holick.

Koronawirus. Jak nie zarazić się na imprezie rodzinnej?

Według naukowca odpowiednia ilość witaminy D obniża ryzyko samego zakażenia koronawirusem o 54 proc. Dodatkowo jego zdaniem witamina D chroni przed poważnymi konsekwencjami infekcji koronawirusa, ale też innymi wirusami, które powodują choroby górnych dróg oddechowych, w tym grypę.

dvr5lfe

Witamina D. Badania na 235 hospitalizowanych

Badanie zostało przeprowadzone w szpitalu Sina w Teheranie w Iranie. Okazało się, że chorzy, którzy mieli co najmniej 30 ng/mL 25-hydroksywitaminy D (tę substancję mierzy się, aby sprawdzić stężenie witaminy D we krwi), znacznie rzadziej doświadczali ciężkiego przebiegu choroby, w tym utraty przytomności i niedotlenienia. Rzadziej też umierali.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
dvr5lfe
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dvr5lfe
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj