Witamina D przeciwko rakowi okrężnicy
Witamina D może zapobiegać zachorowaniu na raka okrężnicy, powodując naturalne pozbywanie się toksyn z organizmu - poinformowali amerykańscy naukowcy. Jednocześnie podkreślili, że przyjmowanie dużych dawek witaminy D może spowodować więcej problemów niż korzyści - czytamy w internetowym wydaniu Rzeczpospolitej.
20.05.2002 | aktual.: 22.06.2002 14:29
Nasze badania rzucają nowe światło na związek między niewłaściwą dietą, a powstawaniem nowotworów, a w szczególności mechanizmem działania witaminy D i jej roli w zapobieganiu występowania raka okrężnicy - twierdzi prof. David Mangelsdorf z Howard Hughes Medical Institute na University of Texas Southwestern. Prace jego zespołu publikuje nowy numer magazynu Science.
Zdaniem amerykańskich naukowców, przyczyną problemów jest szczególny rodzaj kwasów, biorących udział w trawieniu tłuszczu zwierzęcego. Mają one zdolność uszkadzania DNA, co pociąga za sobą powstanie nowotworu. Zjawisko to zostało potwierdzone badaniami na zwierzętach.
Nie należy jednak "profilaktycznie" zabierać się do łykania witam. Przyjmowanie dużych dawek witaminy D może spowodować "wypłukiwanie" wapnia z kości - ostrzegają jednocześnie naukowcy. (jask)
Więcej: rel="nofollow">Rzeczpospolita - Witaminy na rakaRzeczpospolita - Witaminy na raka