Trwa ładowanie...
20-04-2003 11:05

Wielkanocne śniadanie w...skansenie

Jak niegdyś wyglądało uroczyste rezurekcyjne śniadanie spożywane przez szlachtę, można zobaczyć w Muzeum Rolnictwa imienia księdza Krzysztofa Kluka w Ciechanowcu (podlaskie). Wystawa jest czynna zarówno w pierwszy jak i drugi dzień Świąt Wielkanocnych.

Wielkanocne śniadanie w...skansenieŹródło: AFP
d3jo5o3
d3jo5o3

Pokazano też na niej, jak przygotowywano kiedyś wielkanocne baby, ciasta i inne tradycyjne potrawy. Ekspozycje urządzono w dwóch skansenowych chatach.

_ "Pokazujemy m.in. gniecenie ciast. Można też zobaczyć, jak niegdyś wyglądała tradycyjna święconka niesiona do kościoła w Wielką Sobotę"_ - powiedział etnograf Antoni Mosiewicz z muzeum w Ciechanowcu.

Ta święconka - spotykana na Podlasiu jeszcze w takiej formie przede wszystkim we wsiach zamieszkałych przez wyznawców prawosławia - to wielki, najczęściej wiklinowy kosz pełen głównie wędlin: szynek i kiełbas oraz jajek.

Na świątecznym stole nie mogło zabraknąć też galarety, czyli zimnych wieprzowych nóżek i sałatki. "Są też kotlety mielone, pieczony kurczak, sękacze ale też jaja smażone, bo przecież trzeba było podawać coś na gorąco" - dodał Mosiewicz. Nieodłącznym elementem wielkanocnym na stole jest posiany owies. Są też dekorujące stół pisanki, m.in. kurpiowskie. "Są to tzw. pisanki owijane, wzory powstają z nanoszenia białego rdzenia z sitowia" - dodał Mosiewicz.

Na terenie skansenu w Ciechanowcu, który jest jednym z najpiękniejszych w kraju muzeów na wolnym powietrzu, można też oglądać kolekcję około trzystu dużych palm wielkanocnych, które w Palmową Niedzielę rywalizowały w konkursie.(iza)

d3jo5o3
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3jo5o3
Więcej tematów