Wielka gala kulinarna w Krakowie
Po raz dziesiąty najlepsi gastronomicy krakowscy będą rywalizowali o nagrody i statuetki podczas Wielkiej Kolekcji Kulinarnej. Początek imprezy o godz. 19 w Nowohuckim Centrum Kultury.
09.11.2007 08:27
Konkursowe zmagania obejmą trzy konkurencje. Profesjonalne jury, m.in. znany kucharz Kurt Scheller, oceni danie główne, deser i napój. Proponowane przez gastronomików dania mają być inspirowane jubileuszem 750-lecia lokacji Krakowa na prawie magdeburskim. Do konkursu zgłosiło się 17 restauracji oraz trzy szkoły gastronomiczne. Również publiczność będzie nagradzała gastronomików. Nie tylko za walory smakowe, ale i doznania wizualne. Wśród tych, którzy uczestniczyć będą w typowaniu najlepszych potraw, deserów czy napojów, rozlosowane zostaną cenne nagrody.
Dzisiejsze święto krakowskiej kuchni zostanie poprzedzone wręczeniem przez prezydenta Krakowa, Jacka Majchrowskiego, i prezesa Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej, Wiesława Jopka, rekomendacji dla 128 restauracji, barów, kawiarni i pizzerii. Te lokale będą mogły przez rok szczycić się specjalnym certyfikatem potwierdzającym, że są przyjazne dla gości. Ich adresy znajdą się również na miejskich stronach internetowych oraz w specjalnych folderach rozprowadzanych w hotelach i restauracjach.
Dla publiczności otwarta będzie też wystawa sprzętu i produktów dla gastronomii, przygotowana przez Makro. Można ją oglądać już od godz. 15 w Nowohuckim Centrum Kultury. Na godzinę 18 zaplanowano natomiast pokaz kuchni molekularnej Jeana Bosa.
To nie koniec atrakcji dla smakoszy i wielbicieli kuchni tradycyjnej. Dzień po gali, w sobotę, na Starym Kleparzu w godz. 9-13 odbędzie się kiermasz wyrobów tradycyjnych i regionalnych. Uczestnictwo potwierdzili producenci: bundzu (buncu), redykołki, bryndzy podhalańskiej, żętycy, oscypka, kiełbasy lisieckiej, obwarzanka krakowskiego, jodłownickiego kołacza z serem, chleba prądnickiego, precelka krakowskiego, charsznickiej kapusty kwaszonej i nasion fasoli "Piękny Jaś".