Większość Polaków ma za dużo "złego" cholesterolu
70% dorosłych Polaków ma zaburzenia lipidowe czyli nadmiar "złego" cholesterolu LDL lub zbyt małe stężenie "dobrego" cholesterolu HDL we krwi - wynika z badań. Zaburzenia lipidowe są jedną z głównych przyczyn powstawania miażdżycy, zawałów serca i udarów mózgu.
12.04.2011 | aktual.: 12.04.2011 14:12
Doktor Tomasz Zdrojewski z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego wyjaśnił na konferencji prasowej, że u osoby zdrowej stężenie cholesterolu nie powinno przekraczać 190 mg/dl (miligramów/decylitr).
Profesor Barbara Cybulska z Zakładu Profilaktyki Chorób Żywieniowo Zależnych Instytutu Żywności i Żywienia podkreśliła, że główną przyczyną wysokiego poziomu cholesterolu i trójglicerydów są produkty pochodzenia zwierzęcego, jak: masło, tłuste mięso, mleko, ser i słodycze. Szczególnie szkodliwe są także tak zwane "izomery trans", które powstają w wyniku utwardzania tłuszczów roślinnych. Zwierają je twarde margaryny, gotowe zupy w proszku, sosy oraz żywność typu fast food. Aby utrzymać w ryzach "zły" cholesterol, trzeba więcej się ruszać - spacerować, ćwiczyć, biegać, a także rzucić palenie i zmienić sposób odżywiania; jeść więcej warzyw, owoców, produktów zawierających błonnik, jak kasze i płatki owsiane oraz tłuszczów roślinnych.
Lekarze radzą, aby każda osoba po 40. roku życia raz na rok-dwa lata badała poziom cholesterolu we krwi.
Cytowane wyniki badań poziomu "złego" cholesterolu pochodzą z Wieloośrodkowego Badania Stanu Zdrowia Ludności Polski przeprowadzonego w latach 2003-2005.