W budynku Muzeum Historii Żydów Polskich działa od niedawna restauracja Besamim. Zjemy tu dania kuchni żydowskiej, które swój niepowtarzalny smak zawdzięczają wpływom z całego świata. Już wkrótce uruchomimy naszą kuchnię koszer-friendly, w której jedzenie będzie przygotowywane z uwzględnieniem wszystkich zasad koszerności- mówią właściciele - Produkty, które używane do przygotowania dań będą zgodne z listą koszerności, która została przygotowana i zaakceptowana przez Naczelnego Rabina Polski.
Kuchnia żydowska to jednak nie wszystko. W restauracji podawane są też dania z ku*chni międzynarodowej, nie zapominając o kuchni polskiej.* Aby móc zaproponować bardzo korzystne ceny, dania serwowane są w formie bufetu samoobsługowego - mówią właściciele.Dania koszerne można zamówić do odgrzania na miejscu w restauracji lub na wynos. Od 10:00 do 12:00 można tu wpaść na śniadanie, kawę i deser, a od 12:00 do 18:00 podaje się tu zupy i dania główne
Za menu odpowiedzialnych jest trzech szefów kuchni: Marcin Wygocki - specjalista od kuchni żydowskiej, francuskiej, Piotr Krawczyk - specjalista od kuchni polskiej, greckiej, w tym deserów oraz Nicola Lizeri - specjalista od kuchni włoskiej w tym deserów.Restauracja znajduje się na poziomie 0, po wejściu do Muzeum wystarczy skręcić w prawo, przejść do końca obok przeszklonej ekspozycji synagogi z Gwoźdźca, a następnie skręcić w lewo.