Nowe miejsce: Okienko by Karmnik
Pierwsza w Warszawie racucharnia
09.04.2014 12:32
Pulchne, aromatyczne i zawsze z cudownym nadzieniem. Znane wszystkim sprzed lat, gdy rozpieszczały nas nimi nasze mamy i babcie. Racuchy - z pysznymi owocami, w ulotnej mgiełce cukru pudru, gorące i sycące - to jeden ze smaków dzieciństwa.
Zobacz również: Nowe miejsce: Przemiana [nasza recenzja]
W Warszawie pojawiło się miejsce, którego właściciele chcą - jak piszą - zbudzić nasze wewnętrzne dzieci. Jest ono nową inicjatywą właściciela restauracji Karmnik pod Gołębiami i (podobnie jak Karmnik) mieści się na staromiejskiej ulicy Piwnej, tuż obok wejścia do restauracji.
*Okienko by Karmnik *czyli pierwsza w stolicy racucharnia. Miejsce zostało wystylizowane na bar mleczny z epoki PRL, co pewnej części z nas może się kojarzyć z czasami, gdy w krótkich spodenkach i z rozbitymi kolanami biegaliśmy po podwórkach. Jak sama nazwa wskazuje, bar ma charakter okienka - tu kupuje się z założenia na wynos. Weź gorącego racucha i zabierz go na spacer po starówce .
Racuchy to ciasto drożdżowe, najczęściej z jabłkami, ale Okienko by Karmnik nie ogranicza się tylko do tego jednego wariantu. W menu znajduje się kilka ciekawych odmian racuchów, także w niespotykanych odsłonach, jak racuchy z kiwi!
Okienko miało swoją prapremierę w Tłusty Czwartek . Już teraz nieoficjalnie można skosztować racuchów na Piwnej. Oficjalne otwarcie Okienka na pełen etat będzie miało miejsce 12 kwietnia, a towarzyszyć temu będzie zabawa dla dużych i małych.
Oficjalne otwarcie w najbliższą sobotę, od godz. 11:00. W programie sporo atrakcji - degustacje, przejażdżki rikszą, malowanie twarzy, w*arsztaty kulinarne, szczudła, zdjęcia.* WSTĘP WOLNY!
Okienko by Karmnik, ul. Piwna 4a, Stare Miasto
Czytaj również: Nowe miejsce: Street Market Bemowo