RegionalneWarszawaNowe miejsce: Okienko by Karmnik

Nowe miejsce: Okienko by Karmnik

Pierwsza w Warszawie racucharnia

Nowe miejsce: Okienko by Karmnik

09.04.2014 12:32

Pulchne, aromatyczne i zawsze z cudownym nadzieniem. Znane wszystkim sprzed lat, gdy rozpieszczały nas nimi nasze mamy i babcie. Racuchy - z pysznymi owocami, w ulotnej mgiełce cukru pudru, gorące i sycące - to jeden ze smaków dzieciństwa.

W Warszawie pojawiło się miejsce, którego właściciele chcą - jak piszą - zbudzić nasze wewnętrzne dzieci. Jest ono nową inicjatywą właściciela restauracji Karmnik pod Gołębiami i (podobnie jak Karmnik) mieści się na staromiejskiej ulicy Piwnej, tuż obok wejścia do restauracji.

*Okienko by Karmnik *czyli pierwsza w stolicy racucharnia. Miejsce zostało wystylizowane na bar mleczny z epoki PRL, co pewnej części z nas może się kojarzyć z czasami, gdy w krótkich spodenkach i z rozbitymi kolanami biegaliśmy po podwórkach. Jak sama nazwa wskazuje, bar ma charakter okienka - tu kupuje się z założenia na wynos. Weź gorącego racucha i zabierz go na spacer po starówce .

Racuchy to ciasto drożdżowe, najczęściej z jabłkami, ale Okienko by Karmnik nie ogranicza się tylko do tego jednego wariantu. W menu znajduje się kilka ciekawych odmian racuchów, także w niespotykanych odsłonach, jak racuchy z kiwi!

Okienko miało swoją prapremierę w Tłusty Czwartek . Już teraz nieoficjalnie można skosztować racuchów na Piwnej. Oficjalne otwarcie Okienka na pełen etat będzie miało miejsce 12 kwietnia, a towarzyszyć temu będzie zabawa dla dużych i małych.

Oficjalne otwarcie w najbliższą sobotę, od godz. 11:00. W programie sporo atrakcji - degustacje, przejażdżki rikszą, malowanie twarzy, w*arsztaty kulinarne, szczudła, zdjęcia.* WSTĘP WOLNY!

Okienko by Karmnik, ul. Piwna 4a, Stare Miasto

Obraz
Obraz
Zobacz także
Komentarze (0)