Miejsca z klimatem: Dalmacja
Dania bałkańskie i śródziemnomorskie, dobre wina i rozsądne ceny
07.09.2012 06:55
Restauracja Dalmacja znajduje się na ulicy Wąwozowej, kilka kroków od stacji metra Kabaty. Jeśli ktoś będzie w okolicy i zgłodnieje, zdecydowanie powinien tu zajrzeć - trafi na ciekawy miks kuchni włoskiej i bałkańskiej, tak charakterystyczny dla Dalmacji - regionu położonego nad Adriatykiem, na południu Chorwacji. Kuchnię wybrzeża charakteryzuje obfity wybór owoców morza, placków z ciasta półfrancuskiego, lekkość kuchni śródziemnomorskiej, a uzupełnia ją porządne wino.
Odwiedzamy Dalmację w tygodniu, w godzinach pracy, więc w lokalu jest spokojnie i cicho. W tle płynie odprężająca muzyka, na ścianach są pastelowe rysunki przedstawiające krajobrazy Półwyspu Dalmatyńskiego, na szafce piętrzą się butelki wina. Jest przytulnie i miło, choć wystrój wnętrza potrzebowałby spojrzenia zawodowego dekoratora.
Zaglądamy w menu - jest ono całkiem interesujące językowo, np. dowiadujemy się, że "krewetka" po chorwacku nazywa się "kozica". W menu podoba się nam również "Salata sa piletinom" - w której skład wchodzą m.in. "grillowane piersi kury wypoczywające na sałatach".
Decydujemy się na spróbowanie trzech dań: Hvarska pogaca (23,90 zł) - placek z wyspy Hvar ze szpinakiem, żółtym i pleśniowym serem oraz oliwkami i czosnkiem, Cevapcici (25,90 zł)- czyli soczyste paluszki z siekanego mięsa zrobione według regionalnej dalmackiej receptury, grillowane i posypane surową cebulą, podane z pieczonymi ziemniakami i sosem ajwar. Zdecydowaliśmy się również na jedno z dań lunchowych - była to zupa warzywna oraz kalmary panierowane z frytkami i surówką (razem 18,90 zł). Do tego Elektryczna Pomarańcza (podwójne espresso z likierem pomarańczowym i bitą śmietaną - 13,90 zł) i *karafka czerwonego wina (14,90 zł). *
Na jedzenie trzeba czekać ok. 20 minut. Głodni klienci tuż po złożeniu zamówienia dostaną chleb i pyszny sos, także czekanie nie jest im sraszne. Kiedy dania zostają podane, uśmiechamy się - Dalmacja jest jednym z tych lokali, w których ne musimy się obawiać, że wyjdziemy z niego głodni. Porcje są szczodre, a biorąc pod uwagę ceny stwierdziliśmy, że podoba nam się dbałość o klienta w tym miejscu. Do tego miła obsługa, która podejdzie w czasie posiłku, aby upewnić się, że wszystko jest w porządku. A jedzenie? Najbardziej zachwycił nas placek rodem z wyspy Hvar, obficie nafaszerowany szpinakiem, serem i oliwkami. Pyszne było też Cevapcici, które okazało się mieszanką mięsa wieprzowego i wołowego. Z kolei Elektryczna Pomarańcza naprawdę nas zelektryzowała!
Podsumowując - warto tu zajrzeć, szczególnie, jeśli lubi się kuchnię śródziemnomorską. Mieszkańcom Kabat polecamy nie tylko jedzenie, ale i spory wybór win. Można tu również wpaść na piwo, albo kawę i lody (nasze żołądki lodów już nie pomieściły, ale jeśli są to lody tak dobre jak te, które znamy z Dalmacji, to po prostu trzeba ich spróbować!). Polecamy.
Dalmacja Restauracja
ul. Wąwozowa 8 (metro Kabaty - przy dziedzińcu osiedla SMB Kabaty)
02-796 Warszawa
tel. 22 403 95 04
pon.-niedz. od 10 (sezon wiosenno - letni, sezon jesienno - zimowy od 12) do ost. Gościa
e-mail: biuro@restauracjadalmacja.pl
* www.RestauracjaDalmacja.pl www.facebook.com/DalmacjaRestauracjaBar*