RegionalneWarszawaBatoniki i chipsy znikną ze szkolnych sklepików

Batoniki i chipsy znikną ze szkolnych sklepików

W sklepikach, stołówkach i bufetach dzieci nie kupią już niezdrowych produktów. Nowe przepisy wchodzą w życie

Batoniki i chipsy znikną ze szkolnych sklepików

Świeża woda zamiast coli, kanapka zamiast batona, owoce i warzywa – tak ma wyglądać asortyment warszawskich szkolnych sklepików od września 2015 r. Kuratorium oświaty i wojewoda mazowiecki rozpoczęli cykl konferencji informacyjnych dla dyrektorów szkół na temat nowych wymogów ustawy o bezpieczeństwie żywienia. Celem zmian jest ograniczenie epidemii otyłości wśród dzieci.

Zmiana zasad żywienia w szkołach

Ze stołówek, sklepików, bufetów i automatów wycofane mają być produkty z dużą zawartością składników szkodliwych dla rozwoju, takich jak cukier, tłuszcze czy sól. Lista produktów spożywczych dostępnych na terenie szkół i przedszkoli ma być określona w rozporządzeniu przygotowywanym przez Ministerstwo Zdrowia, przy uwzględnieniu ich wartości odżywczej, zdrowotnej oraz norm żywieniowych.

Nowe przepisy Ustawy o bezpieczeństwie żywienia i żywności wprowadzają też obowiązek zapewnienia uczniom w szkołach nieograniczonego dostępu do świeżej wody pitnej. Dotychczas stosowanie zasad zdrowego żywienia w placówkach oświatowych było dobrowolne.

Coraz więcej otyłych dzieci

Z mapy, jaką WawaLove.pl otrzymał z Instytutu Żywienia i Żywności wynika, że najszczuplejsi uczniowie mieszkają na Śląsku. Tu odsetek dzieci z nadmierną wagą wynosi "zaledwie" 16,5 proc. W mazowieckim jest ich prawie dwa razy więcej - 32 proc.

Występowanie (w proc.) nadmiernej masy ciała (nadwaga i otyłość) u uczniów szkół podstawowych i gimnazjów w różnych województwach. Średnia dla całej Polski wynosi 22,3 proc.

Według danych UNICEF procent dzieci z nadwagą w latach 2002–2012 wzrósł w Polsce dwuipółkrotnie (z 7 do 17 proc.). Na otyłość duży wpływ ma spożycie cukru. Przykładowo jedna butelka (500 ml) napoju słodzonego zawiera przeciętnie 50 g cukru, a według WHO norma dzienna nie powinna przekraczać 25 g, czyli 5 łyżeczek (wyłączywszy węglowodany naturalnie występujące w pożywieniu). Błędy żywieniowe są przyczyną rozwoju licznych schorzeń, m.in.: otyłości, chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy czy nowotworów.

"Wiem, co jem"

Urząd m.st. Warszawy od 2006 r. prowadzi w szkołach program „Wiem, co jem”. Promuje on zdrowe nawyki żywieniowe, w tym zapewnienie dzieciom możliwości samodzielnego przygotowania posiłków, wydłużenia przerw śniadaniowych, udział w warsztatach kulinarnych itp. W warszawskich placówkach oświatowych zostanie również zainstalowanych 548 źródełek z pitną wodą.

Obraz
Obraz
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)