Trwa ładowanie...
d2h988g
25-06-2007 19:05

Wapń z pokarmów lepszy dla kości niż preparaty z wapniem

Kobiety, które większość dobowego
zapotrzebowania na wapń czerpią z diety, mają zdrowsze kości, niż
kobiety, które polegają głównie na preparatach z wapniem -
wykazali naukowcy z USA. Artykuł na ten temat zamieszcza pismo
"American Journal of Clinical Nutrition".

d2h988g
d2h988g

Jak podkreślają autorzy pracy, zależność ta utrzymuje się, mimo że amatorki preparatów przyjmują dziennie wyższe dawki wapnia od kobiet czerpiących go głównie z pożywienia.

Naukowcy z Uniwersytetu Waszyngtońskiego w St. Louis przeprowadzili swoje badania na grupie 183 kobiet po menopauzie. Jest to grupa szczególnie narażona na osteoporozę, przewlekłą chorobę, która prowadzi do osłabienia kości, w rezultacie zwiększając ich podatność na załamania.

Pacjentki poproszono o drobiazgowe relacje na temat składu tygodniowej diety oraz zażywania preparatów wapniowych. Ponadto zmierzono im gęstość kości biodrowej i kości kręgosłupa oraz poziom metabolitów estrogenów w moczu. Te żeńskie hormony płciowe wpływają bowiem korzystnie na strukturę tkanki kostnej, a gdy ich poziom po menopauzie maleje, kości stają się słabsze.

Jak obliczyli naukowcy, najniższe dzienne dawki wapnia - średnio 830 mg - były przyjmowane przez kobiety, które 70% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek czerpały z pokarmów. Mimo to miały one większą gęstość tkanki kostnej, niż kobiety, które zapotrzebowanie na wapń pokrywały w 70% preparatami i spożywały większe dawki - średnio 1030 mg - wapnia na dzień.

d2h988g

Najmocniejsze kości stwierdzono u kobiet, które czerpały wapń w równym stopniu z diety, jak i z suplementów. Ale, jak podkreślają autorzy pracy, dzienne spożycie wapnia przez te pacjentki było bardzo duże i wynosiło średnio 1620 mg.

Okazało się też, że kobiety z grupy spożywającej wapń głównie z pokarmów miały w moczu więcej aktywnych metabolitów estrogenów, korzystnie wpływających na kości, niż kobiety polegające na suplementach.

To wskazuje, że dieta jest źródłem wapnia, który pozytywnie oddziałuje na przemiany estrogenu w wątrobie i sprzyja powstawaniu jego aktywnych metabolitów- komentują autorzy pracy. Ich zdaniem, efekt ten jest prawdopodobnie związany z współwystępowaniem wapnia w pokarmach z jeszcze innymi składnikami. Wiadomo na przykład, że przetwory mleczne, będące najlepszym źródłem wapnia, zawierają oprócz dużych ilości tego pierwiastka, również aktywne estrogeny, przypominają naukowcy.

Inna sprawa, że wapń z diety jest znacznie łatwiej przyswajany przez organizm, niż wapń z preparatów. Tylko 35% wapnia obecnego w większości suplementów jest ostatecznie absorbowanych przez organizm, podkreślają badacze.

Poza tym, na wyniki najnowszych badań mógł wpłynąć fakt, że przyswajalność wapnia z preparatów zależy od tego w jakiej postaci w nich występuje. Na przykład, węglan wapnia powinien być przyjmowany w czasie posiłków, co zwiększa jego absorpcję w żołądku, podczas gdy z cytrynianem wapnia nie wiążą się już takie ograniczenia.

d2h988g
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2h988g
Więcej tematów