W Tokio wykryto radioaktywnie skażone warzywa
W warzywach liściastych z doświadczalnego ogródka w Tokio wykryto radioaktywny cez w ilości 1,8 raza większej niż dopuszczalna - poinformowała agencja Kyodo, powołując się na tokijskie władze lokalne. Skażenie promieniotwórcze stwierdzono w różnych warzywach, pochodzących z okolic uszkodzonej przez silne trzęsienie ziemi i tsunami 11 marca elektrowni atomowej Fukushima I, ale jest to pierwszy przypadek wykrycia go warzywach uprawianych w stolicy, 240 kilometrów dalej na południe.
24.03.2011 | aktual.: 25.03.2011 05:04
Jak podała ONZ-owska Międzynarodowa Agencja Energii Atomowej (MAEA) z siedzibą w Wiedniu, japońscy naukowcy stwierdzili "dającą się zmierzyć" zawartość radioaktywnych izotopów jod-131 i cez-137 w próbkach wody morskiej, pobranych 30 kilometrów od położonej na wybrzeżu elektrowni Fukushima.
Według MAEA, "zawartość jodu była równa dopuszczalnemu w Japonii poziomowi lub wyższa, zaś zawartość cezu znacznie poniżej tego poziomu". Poddane analizie próbki pobrano w dniach 22-23 marca, po wykryciu promieniotwórczego jodu i cezu w wodzie w pobliżu elektrowni.
W Japonii dobowa dawka promieniowania w odległości 30 km na północny-wschód od elektrowni atomowej Fukushima przekracza roczny limit - podała w piątek agencja Kyodo.
Kyodo, powołując się na japońskie ministerstwo nauki pisze, że skumulowana, dobowa dawka promieniowania na wskazanym terenie przekracza roczny limit dopuszczalnych "dawek naturalnych".