W Kielcach powstała 50‑metrowa rolada
50 metrów i 12 centymetrów długości miała rolada, wykonana na 70-lecie rzemiosła cukierniczego w Kielcach. Przez 2 godziny zwijało ją 12 cukierników. Ich dzieło zostanie zgłoszone do Księgi Rekordów Guinnessa - poinformował PAP Stefan Pleban, jeden z jurorów konkursu.
Ciasto ważyło co najmniej 180 kg. Powstało z 20 kg mąki, 700 jaj, 10 kg cukru, 54 litrów słodkiej śmietany, 6 kg owoców, 6 kg czekolady i 12 kg posypki - powiedział PAP Jan Kałuski, odpowiedzialny w kieleckim Cechu Rzemiosł Spożywczych i Przedsiębiorców za szkolenie zawodowe.
Jak wyjaśniono, główną trudność w wykonaniu tak długiego ciasta stanowiło przygotowanie odpowiedniego stołu, a następnie scalenie 85 blatów biszkoptowych przez posmarowanie ich kremem i zwinięcie w taki sposób, by całość miała jednakową grubość.