Trwa ładowanie...
d3hyfwi
31-03-2011 06:53

Uważaj na skład kawy rozpuszczalnej

Po kawę rozpuszczalną sięgamy bardzo chętnie i często. Nie wymaga mielenia ani parzenia, dlatego szybko i bez większego wysiłku możemy raczyć się nią niemal wszędzie. Niestety rozpuszczalne kawy czasem z naturalnym i aromatycznym napojem nie mają nic wspólnego. Jak wynika z badań, niektóre mają w sobie jedynie 20% kawy. Reszta to chemia: sztuczne barwniki czy aromaty.

d3hyfwi
d3hyfwi

Marta Dubowska (27 l.) z Białegostoku pije kawę rozpuszczalną od lat. - Jest szybko i wygodnie. Jednak kiedy przeczytałam etykietę, to włos zjeżył mi się na głowie - mówi. Niestety w niektórych kawach rozpuszczalnych przeważają sztuczne barwniki, emulgatory, stabilizatory, zagęszczacze, a nawet utwardzone oleje roślinne. Najgorsze jest jednak to, że zdarzają się także substancje bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia.

- Najbardziej niebezpieczna jest ochratoksyna, trucizna produkowana przez pleśń - tłumaczy Marta Szczepańska (27 l.), baristka z Białegostoku.

Jak tłumaczy ta znawczyni kawy, ochratoksyna działa rakotwórczo, zakłóca czynności nerek, powoduje wady rozwoju płodu, a nawet uszkodzenia układu nerwowego. Na dodatek w Polsce przepisy dopuszczają maksymalną zawartość tej substancji na poziomie 10 miligramów na kilogram kawy, podczas gdy w Niemczech nie może jej być więcej niż 6 miligramów. Uważajcie, co pijecie!

Polecamy w wydaniu internetowym fakt.pl:
Te rzeczy pół roku leżały w błocie!

d3hyfwi
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3hyfwi
Więcej tematów