Trwa ładowanie...
ycipk-4n3pf8

Ukraina: Wynaleziono sztuczną słoninę

Studenci Uniwersytetu Rolniczego w Sumach wynaleźli sztuczną słoninę. Zamiennik mięsa ma składać się przede wszystkim z oleju roślinnego i żelatyny.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
słonina
słonina (Wikimedia Commons CC0)
ycipk-4n3pf8

Według studentów ich słonina w maku praktycznie nie różni się od prawdziwej, było to wielokrotnie analizowane. Jednak jest o tyle lepsza od tej ze świni, że nie zawiera szkodliwych substancji i mogą ją jeść nawet... wegetarianie.

- Nasza słonina jest zdrową alternatywa zwykłego smalcu. Ponadto sztuczną słoninę możemy zrobić o dowolnym smaku: słoną, z pieprzem i innymi przyprawami, kwaśną, słodką, o różnej zawartości tłuszczu - mówił Dmitrij Bidiuk w rozmowie z gazetą "Siegodnia". Jest on docentem kadry żywienia.

Ekipa studentów nie ma zamiaru poprzestać na własnej słoninie. Zabierają się za prace nad biofilmem, który ma zastąpić celofan. Swoje zastosowanie ma znaleźć jako torba do pakowania i folia spożywcza.

ycipk-4n3pf8

Słonina wydobywana jest w postaci płatów lub kawałków z grzbietu, tylnej części tułowia lub boków świni. Może być surowa, mielona, solona, wędzona, paprykowana i konserwowa. Zawiera 99 miligramów cholesterolu na 100 gram.

Podziel się opinią

Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku


ycipk-4n3pf8

ycipk-4n3pf8
ycipk-4n3pf8
Bądź na bieżąco:
Więcej tematów