Tusk: to fenomen - bakteria zabija wyłącznie Niemców?
Epidemia wywoływana przez bakterię coli, może być pretekstem do wygłoszenia hasła: jedzmy wyłącznie polskie ogórki - to słowa premiera Donalda Tuska. Premier uspokaja: w Polsce - jak wynika z informacji służb sanitarnych - nie ma powodów do niepokoju. Szef rządu dziwi się także, że bakteria zabija "wyłącznie Niemców, jedzących wyłącznie hiszpańskie ogórki".
Szefa rządu pytano o zagrożenia w związku z epidemią zachorowań wywołanych szczepem okrężnicy - EHEC. W odpowiedzi na pytanie o to, czy polski rząd rozważa zakaz importu ogórków z Hiszpanii,Tusk odrzekł: - Nie dowiedziałem się na czym polega ten fenomen, że bakteria zabija wyłącznie Niemców jedzących wyłącznie hiszpańskie ogórki, jest coś zastanawiającego w tym zdarzeniu.
Premier nie widzi też "szczególnej nadziei, iż polskie ogórki zrobią furorę" w Europie.
Na pytanie, czy w Polsce są powody do niepokoju stwierdził: "według informacji naszych służb sanitarnych nie ma". Dodał, że proponuje, "by potraktować, to pytanie, jako pretekst do wygłoszenia hasła: jedzmy wyłącznie polskie ogórki".
Tusk mówił też o bezpieczeństwie żywnościowym w kontekście zbliżającej się prezydencji. Poinformował, że na wniosek ministra rolnictwa, poparty przez wicepremiera Waldemara Pawlaka, Rada Ministrów przyjęła, że "kwestie nowoczesnego i konkurencyjnego rolnictwa, w kontekście także cen żywności i bezpieczeństwa żywnościowego, staną się naszym priorytetem jako element priorytetu bezpieczna Europa".
- Uwzględniamy ten postulat, szczególnie w dobie obecnej, bezpieczeństwo żywnościowe, co za tym idzie zdolności rolnictwa europejskiego do zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego, wydaje się sprawą, która bezdyskusyjnie zasługuje na to, by stać się jednym z wiodących tematów prezydencji - oświadczył Tusk.
Temat bezpieczeństwa żywnościowego trafił w ostatnich dniach na czołówki gazet w związku z sytuacją w Niemczech. W tym kraju odnotowano 1200 zachorowań wywołanych przez bakterie EHEC, czyli groźny szczep pałeczki okrężnicy escherichia coli. Nie jest znane źródło zatruć, w niektórych przypadkach dochodziło do nich po zjedzeniu sałaty, ogórków i surowych pomidorów - ogórki pochodziły z Hiszpanii. Przypadki zatruć odnotowano m.in. we Francji, Szwecji, Wielkiej Brytanii i Holandii.