Trwa Restaurant Week w Warszawie - odkryj TOP 5 festiwalowych restauracji!

Do 31 sierpnia trwa przedłużona edycja Restaurant Week w Warszawie. Dobrze zjemy w blisko 25 warszawskich restauracjach. Na Gości czeka popisowe trzydaniowe menu w jeszcze niższej cenie 55 zł i formule #zerowaste. Rezerwacje trwają w apikacji app.rclb.pl i na stronie www.RestaurantWeek.pl. Poznajcie top 5 restauracji, które warto odwiedzić w te wakacje!

 ARUBA
Źródło zdjęć: © materiały partnera

ARUBA

Jednym z naszych odkryć jest zlokalizowana niemal w samym sercu Warszawy restauracja Aruba specjalizująca się w pieczonych żeberkach. To mocny debiut tej edycji Restaurant Week!. W tym miejscu możecie spodziewać się prawdziwej uczty dla podniebienia. Dania przygotowywane przez Chefa Kuchni zachwycą nawet najbardziej wymagających Gości. Podczas Festiwalu na naszych talerzach znajdziemy m.in. wegański strogonow z boczniakami i konfiturą z czerwonej cebuli czy w opcji mięsnej burger z szarpaną wieprzowiną, domowym majonezem i chrupiącymi warzywami. Więcej nie zdradzamy - rezerwujcie!

ARUBA
© materiały partnera

CZARNE CZERWONE ZŁOTE

Warto również zastanowić się nad wyborem tego miejsca. Czarne Czerwone Złote to jedyny WINEbar i sklep winiarski w Warszawie, w którego ofercie znajdziemy ponad 70 najlepszych, niemieckich win. Zlokalizowany w urokliwej kamienicy z XIX wieku zaprasza do skosztowania przepysznych dań wprost z ręki Chefa Pawła Rosińskiego. Serwowane dania idealnie pasują do wina, którego jest tu pod dostatkiem. Na talerzach znajdziemy takie pyszności jak wolnogotowana polędwiczka wieprzowa ze świni puławskiej podana z aksamitnym puree ziemniaczanym, młodymi warzywami oraz sosem rozmarynowym. Miłośnicy wege zjedzą tu Vege gołąbka z paloną kaszą gryczaną, warzywami, boczniakiem królewskim podany z sosem marchewkowym oraz chrustem ziemniaczanym.

BURSZTYNOWA BISTRO

W te wakacje koniecznie zajrzyjcie również do Bursztynowa Bistro.To restauracja z wyjątkowym klimatem, który tworzą polskie sery długodojrzewające: Bursztyn, Szafir i Rubin. Chef Wojciech Kaza, w niezwykle ciekawy sposób wkomponowuje je do każdego z dań - od tradycyjnych fondue czy zupy serowej aż po nowatorskie kompozycje deserowe. Co czeka na Gości w ramach festiwalowego menu? Same pyszności, a wśród nich aksamitna zupa serowa, szafirowy makaron tagliatelle nero z kurkami i bobem. W wersji mięsnej zjemy wołowe carpaccio z serem Bursztyn, rukolą i oliwą truflową czy poliki wołowe z bursztynowo - ziemniaczanym puree i glazurowanymi warzywami. Zdecydowanie polecamy ten przystanek na kulinarnej mapie Warszawy!

STOLICA

W Warszawie warto wybrać się do… Stolicy! To elegancka restauracja zlokalizowana przy kameralnym placu Szeroki Dunaj (dawny targ warzywny z czasów przedwojennych) na warszawskim Starym Mieście. Wystrój nawiązuje akcentami do dwudziestolecia międzywojennego, wykorzystując stylistykę art nouveau. Zjemy tu potrawy kuchni polskiej w tradycyjnym oraz nowoczesnym ujęciu, a także kilka wybranych, włoskich makaronów dla wymagających. Na Festiwal Chef przygotował wyjątkowe menu. W menu wege króluje risotto z kurkami, porem i natką pietruszki podane z sałatką z rukoli i pomidorków cherry. Na miłośników mięsa czekają natomiast żeberka wieprzowe w sosie z wędzonej śliwki, podane na pieczonych z ziołami ziemniakach w towarzystwie sezonowej sałatki. Palce lizać!

STOLICA
© materiały partnera

DZIEŃ I NOC

Jak sama nazwa wskazuje, restauracja inspiruje w DZIEŃ, a bawi w NOC’y. To nowoczesny koncept, który łączy restaurację z miejscem kulturalnych wydarzeń oraz koktajlbarem. Na Gości czeka międzynarodowa kuchnia korzystająca z dobrodziejstw miejscowych dostawców i postindustrialne wnętrza wypełnione zielenią i kolorem, przesiąknięte niepowtarzalną historią Hal Mirowskich. Podczas Festiwalu zjemy tu dorsza w tempurze z sosem holenderskim, papryką, czarną soczewicą i groszkiem z miętą. W wersji mięsnej czeka na nas m.in. tagliatta wołowa, puree z gorczycą, warzywa sezonowe, sos szpikowy. Propozycje deseru i przystawki sprawdzicie na stronie www.RestaurantWeek.pl. Smacznego!

DZIEŃ I NOC
© materiały partnera
Artykuł sponsorowany
Wybrane dla Ciebie
Flaga Wagnerowców na granicy. Estonia wyśmiała zdarzenie
Flaga Wagnerowców na granicy. Estonia wyśmiała zdarzenie
Ogromne protesty w Serbii. Prezydent zapowiedział spełnienie żądań
Ogromne protesty w Serbii. Prezydent zapowiedział spełnienie żądań
Obława policji w Smogorzewie. Na drodze leśnej padły strzały
Obława policji w Smogorzewie. Na drodze leśnej padły strzały
Inwazja na Tajwan? "Xi Jinping jest świadomy konsekwencji"
Inwazja na Tajwan? "Xi Jinping jest świadomy konsekwencji"
Wyniki Lotto 02.11.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Kaskada, Mini Lotto
Wyniki Lotto 02.11.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Kaskada, Mini Lotto
Inwestycja na cmentarzu. Akademia KGB na dawnej nekropolii
Inwestycja na cmentarzu. Akademia KGB na dawnej nekropolii
Minister rolnictwa reaguje na oświadczenie Telusa. "Jestem załamany"
Minister rolnictwa reaguje na oświadczenie Telusa. "Jestem załamany"
Wypadek podczas pościgu. Jest nowy komunikat policji
Wypadek podczas pościgu. Jest nowy komunikat policji
Dramatyczny finał poszukiwań. Ciała braci na dnie jeziora
Dramatyczny finał poszukiwań. Ciała braci na dnie jeziora
Działo się 2 listopada: groźby USA, atak hakerski i oświadczenie Telusa
Działo się 2 listopada: groźby USA, atak hakerski i oświadczenie Telusa
"Brednie u Rymanowskiego". Okładka gazety wywołała kontrowersje
"Brednie u Rymanowskiego". Okładka gazety wywołała kontrowersje
Nadchodzi bardzo duże ochłodzenie. Podano, kiedy się zacznie
Nadchodzi bardzo duże ochłodzenie. Podano, kiedy się zacznie