Trująca pasta mięsna
Ponad 60 osób zatruło się w
Zachodniopomorskiem pastą mięsną z warzywami wyprodukowaną przez
firmę cateringową z Wrocławia.
17 osób, w tym jedno dziecko, to pacjenci dwóch oddziałów szpitala w Stargardzie Szczecińskim; 44 osoby to pensjonariusze domu pomocy społecznej w Nowym Czarnowie, którzy nie zostali odwiezieni do szpitala, są jednak pod stałą opieką lekarską.
Sanepid prowadzi badania chorych, personelu obu placówek oraz pasty. Sprawdzana jest też sama firma.
Jak poinformowała PAP rzeczniczka Wojewódzkiej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej Renata Opiela, u zakażonych stwierdzono ostry nieżyt jelitowo-żołądkowy, z bólami brzucha i biegunką. Objawy wskazują na salmonellozę - podkreśliła. Ostateczne wyniki będą znane po szczegółowych badaniach.
Opiela dodała, że "w opracowaniu" jest decyzja o wstrzymaniu produkcji przez wrocławską firmę.