Niska kaloryczność posiłków, brak witamin i mikroelementów - tak się je w pomorskich szpitalach

• Krzemiński: w szpitalu zdrowe i pożywne posiłki powinny być najlepszą formą regeneracji
• 10 z 11 skontrolowanych pomorskich szpitali źle karmiło swoich pacjentów
• Stolińska-Fiedorowicz: niewłaściwa dieta zmniejsza skuteczność leczenia i zwiększa ryzyko występowania powikłań
• RPP: obowiązujące przepisy nie regulują kwot, jakie szpitale powinny przeznaczać na posiłki

Obraz
Źródło zdjęć: © Facebook | ''''Posiłki w szpitalach''''
Tomasz Gdaniec

- Na pomysł utworzenia strony, gdzie wszyscy będą mogli dodawać zdjęcia posiłków wpadłem cztery lata temu - podczas pobytu w Szpitalu Wojewódzkim w Tarnobrzegu, gdzie przyjmowany byłem na dwóch różnych oddziałach. Niestety, posiłki podawane tam były koszmarne, bez smaku, bez wyglądu i podawane na starych naczyniach podpisanych "Społem", rodem z PRL-u. Sprawdziłem później jak sprawa wygląda w innych szpitalach i niestety tarnobrzeska placówka to nie wyjątek - relacjonuje Wirtualnej Polsce Tomasz Krzemiński, założyciel strony "Posiłki w szpitalach".

Kolejna kwestia, która wprawiła Krzemińskiego w zdumienie, to godziny serwowania szpitalnych posiłków. Podawanie śniadań o godzinie 8.00 jest czymś normalnym, podobnie jak obiadu o godz. 13.00. Jednak jedzenie kolacji w godzinach 16-17 nie jest niczym przyjemnym dla pacjentów. - Przecież łatwo policzyć, że kolejny posiłek, jakim jest śniadanie, podawany jest dopiero po około 15 godzinach od kolacji. W szpitalu zdrowe i pożywne posiłki powinny być najlepszą formą regeneracji po operacjach i innych ciężkich zabiegach - dodaje Krzemiński.

W ostatnim czasie jakość serwowanych w szpitalach posiłków zainteresowała również urzędników. Pod koniec maja pomorski sanepid opublikował raport dotyczący żywienia pacjentów w pomorskich szpitalach. Kontrola objęła zarówno placówki, które otrzymują posiłki w formie cateringu, jak i te samodzielnie przygotowujące pożywienie dla pacjentów. Aż w 10 z 11 jadłospisów obejmujących dziesięć kolejnych dni stwierdzono nieprawidłowości i błędy. W efekcie okazało się, że wiele posiłków ma niższą od deklarowanej wartość energetyczną, brakuje w nich witamin oraz mikroelementów. Wszystkie zbadane obiady charakteryzowały się też zawyżoną ilością soli.

- Zbyt niska wartość energetyczna posiłków może doprowadzić do niedożywienia szpitalnego. W konsekwencji zaś - do niepotrzebnego osłabienia organizmu i wydłużenia rekonwalescencji. Niewłaściwa dieta zmniejsza skuteczność leczenia zachowawczego i chirurgicznego oraz zwiększa ryzyko występowania powikłań, takich jak m.in. rozwój szpitalnego zapalenia płuc. A to wiąże się z dodatkowymi kosztami, których można przecież uniknąć - ocenia w rozmowie z Wirtualną Polską Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk kliniczny z Instytutu Żywności i Żywienia.

Obraz
© Dla porównania - tak wygląda posiłek serwowany w szpitalu w USA. (fot. WP/Małgorzata Jaworska)

Jak podkreśla dietetyczka, niedostateczny udział w diecie witamin, składników mineralnych oraz pełnowartościowych składników odżywczych jest niekorzystny dla pacjenta. - Dieta szpitalna powinna być układana przez profesjonalistów. Powinna ona pokrywać zapotrzebowanie na wszystkie składniki - dodaje Stolińska-Fiedorowicz.

Jak sytuacja wygląda w innych województwach? Na razie nie wiadomo. Zbiorcze wyniki kontroli mają zostać opublikowane dopiero pod koniec czerwca. Jednak, jak wynika z danych przedstawionych nam przez Biuro Rzecznika Praw Pacjenta, tylko od stycznia 2015 r. rzecznik otrzymał blisko 140 zapytań i zgłoszeń dotyczących tej kwestii. Obiekcje pacjentów budziły przed przede wszystkim: jakość podawanych w szpitalach posiłków, brak urozmaiconego menu oraz niedostosowanie pożywienia do choroby pacjenta i wynikającej z niej diety.

- Obowiązujące przepisy prawa nie regulują wysokości kwot, jakie szpitale powinny przeznaczać na posiłki dla pacjentów. Nie brakuje jednak publikacji i poradników, których lektura ma za zadanie ułatwić stworzenie zdrowej, pełnowartościowej i zbilansowanej diety szpitalnej, odpowiedniej dla każdej z grup pacjentów - pointuje w rozmowie z Wirtualną Polską Krystyna Kozłowska, Rzecznik Praw Pacjenta.

Ile pieniędzy jest przeznaczanych na żywienie pacjenta? O to zapytaliśmy kilka pomorskich szpitali. Jednak do czasu publikacji odpowiedziały nam tylko dwa. W gdańskich placówkach spółki Copernicus dzienna stawka żywieniowa wynosi 16, a w Starogardzie Gdańskim - ok. 14 zł brutto.

Byłeś świadkiem lub uczestnikiem zdarzenia? .

Wybrane dla Ciebie

Niemcy miały współpracować z armią Putina. "Było zalecenie polityczne"
Niemcy miały współpracować z armią Putina. "Było zalecenie polityczne"
Walki i ofiary na granicy Pakistanu z Afganistanem. Padają oskarżenia
Walki i ofiary na granicy Pakistanu z Afganistanem. Padają oskarżenia
Pół miliona Izraelczyków dziękuje Trumpowi. "To koniec koszmaru"
Pół miliona Izraelczyków dziękuje Trumpowi. "To koniec koszmaru"
Czechy: Przyszły minister miał publikować rasistowskie wpisy
Czechy: Przyszły minister miał publikować rasistowskie wpisy
Małgorzata Manowska po raz trzeci odrzuca wniosek ws. Trybunału Stanu
Małgorzata Manowska po raz trzeci odrzuca wniosek ws. Trybunału Stanu
Shutdown w USA trwa. Trump obiecuje jednej grupie pensje
Shutdown w USA trwa. Trump obiecuje jednej grupie pensje
Polska wołowina na Malediwach? Nowy kierunek eksportu
Polska wołowina na Malediwach? Nowy kierunek eksportu
Intensywne ulewy na Florydzie. Auta pod wodą
Intensywne ulewy na Florydzie. Auta pod wodą
Dziennikarz poszedł do parku dzień po otwarciu. Pokazał jak wygląda
Dziennikarz poszedł do parku dzień po otwarciu. Pokazał jak wygląda
Zięć Trumpa w Strefie Gazy. Pojawił się też na demonstracji w Tel Awiwie
Zięć Trumpa w Strefie Gazy. Pojawił się też na demonstracji w Tel Awiwie
Eksplozja w fabryce amunicji w Tennessee. Nikt nie przeżył
Eksplozja w fabryce amunicji w Tennessee. Nikt nie przeżył
Dramat w Rzeszowie, Wiktor i Maja nie żyją. Nowe ustalenia
Dramat w Rzeszowie, Wiktor i Maja nie żyją. Nowe ustalenia