Trwa ładowanie...
dp0cysp
07-02-2007 10:50

Toksyczną mąkę wyprodukował zakład w Nakle

Producentem mąki, która była skażona mykotoksynami jest zakład w Nakle - Polskie Młyny. Taką informację ujawnił Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

dp0cysp
dp0cysp

Obecnie inspektorzy ustalają, czy podejrzany produkt zmielono z młynie w Koronowie. Obiekt bowiem należy do tego producenta. Ustalenie tego nie jest jednak proste. Inspektorzy twierdzą, że firma nie posiada odpowiedniego systemu identyfikacji żywności, co jest poważnym uchybieniem.

Mykotoksyny to rakotwórcze substancje wytwarzane przez pleśń. Ich szokująco wysokie stężenie w jednej partii mąki żytniej wykrył w ostatnim czasie toksykolog z Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy.

dp0cysp
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dp0cysp
Więcej tematów