ŚwiatTo może uratować życie, ale może też... zaszkodzić
To może uratować życie, ale może też... zaszkodzić
Duże ilości czekolady mogą chronić przed chorobami serca. Takiego zdania są naukowcy, którzy publikują wyniki swych badań na portalu British Medical Journal.
Przebadano łącznie prawie 115 tysięcy osób. Okazało się, że u tych, którzy zjadają dwie lub więcej tabliczek czekolady tygodniowo, ryzyko wystąpienia chorób serca i układu krążenia spada o ponad jedną trzecią. Ryzyko pojawienia się udaru - o 29%. Poza tym czekolada obniża ciśnieniekrwi.
Zdaniem autorów badań, jest to jednak zbyt piękne, by było prawdziwe. Za duże ilości czekolady mogą powodować otyłość i cukrzycę. Naukowcy nie zachęcają więc na razie do rzucania się na czekoladę; sugerują, by poczekać, aż kakaowy przysmak będzie produkowany z minimalną ilością cukru i tłuszczu.