To była dla nich najbardziej pracowita noc w roku...
Z marmoladą różaną, malinową, czekoladą, budyniem, w lukrze, wiórkach kokosowych, cukrze pudrze - mowa oczywiście o pączkach. Dziś tłusty czwartek. Dla cukierników to była najbardziej pracowita noc w roku.
16.02.2012 | aktual.: 16.02.2012 08:12
Tak naprawdę przygotowania do tłustego czwartku zaczęły się już kilka dni temu, trzeba było zgromadzić gigantyczne zapasy produktów. Tylko w jednej lubelskiej cukierni "Staropolska" przez minioną noc i cały czwartek zrobionych zostanie 25 tysięcy pączków. Potrzeba do tego 6 ton mąki, 650 kilogramów mąki, 6 tysięcy jajek, 650 kilogramów frytury do smażenia i do tego jeszcze najważniejsze - 700 kilogramów marmolady w różnych smakach. Najwięcej oczywiście z róży - mówi właściciel cukierni Tomasz Machoń. Ta jest najbardziej popularna i pod tym względem jesteśmy tradycjonalistami - dodaje.
Produkcja pączków to skomplikowane przedsięwzięcie - zwłaszcza jeśli w ciągu kilkunastu godzin trzeba wyprodukować ich tak dużo.
Może spróbujecie zrobić paczki sami?
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka roztopionego masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- niepełna szklanka mleka
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 2 łyżki soku z cytryny
- dżem do nadzienia
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przepis:
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże wraz z łyżką mąki i cukru pudru. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski. Jajko i żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy masę z jajek i drożdże z mlekiem (powinny urosnąć w ciepłym miejscu). Wszystkie składniki zagniatamy, dodajemy masło, oliwę i sok z cytryny. Ciasto nie powinno być zbyt gęste. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy ciasto urośnie, natłuszczoną dłonią odrywamy kawałki ciasta, formujemy okrągłe placki, nadziewamy dżemem i zlepiamy. Pączki odstawiamy do wyrośnięcia.
Olej rozgrzewamy i smażymy pączki na niewielkim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony. Po wyjęciu układamy je na chwilę na papierowym ręczniku, następnie posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. Smacznego!
W kalendarzu chrześcijańskim to ostatni czwartek przed Wielkim Postem, znany także jako zapusty. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W Polsce oraz w katolickiej części Niemiec, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest objadanie się.