Tłuszcz niezbędny w dziecięcej diecie
Rodzice powinni dobrze się zastanowić zanim
zaproponują swoim dzieciom ubogie w tłuszcze menu. Pomimo
ostrzeżeń dotyczących otyłości, naukowcy z USA zalecają
uwzględnienie tłuszczu jako jednego z niezbędnych składników
zdrowej, zbilansowanej diety. Ich badania opublikowane na łamach
pisma "Nutrition Journal" wykazały, że dzieci spalają więcej
tłuszczu na każdą wyprodukowaną przez organizm kalorię energii niż
dorośli.
16.08.2007 | aktual.: 16.08.2007 08:58
Grupa Johna Kostyaka z Pennsylvania State University badała oksydację (zużycie) tłuszczy wśród 10 dzieci w wieku od 6 do 10 lat i 10 osób dorosłych. Wszyscy uczestnicy projektu byli zdrowi, a ich indeks masy ciała (BMI) był prawidłowy i mieścił się w środkowych wartościach normy. Naukowcy przed rozpoczęciem testów zbadali sprawność układu sercowonaczyniowego i ilość tkanki tłuszczowej uczestników, wszyscy dostawali przez 3 dni typową amerykańską dietę (porcje jedzenia dla dorosłych były większe).
Uczestnicy projektu w ciągu trzech oddzielonych od siebie dni spędzili po 9 godzin nie uprawiając aktywności fizycznej - oglądali filmy lub czytali w kalorymetrze pokojowym lub pod specjalnym systemem wyciągów, które mierzyły poziom tlenu i dwutlenku węgla. Autorzy pracy zmierzyli również ilość azotu w moczu badanych i na podstawie wszystkich otrzymanych danych obliczyli ilość utlenionych lipidów (świadczącą o zużyciu tłuszczy do wytworzenia energii przez organizm).
Pomimo że całkowita ilość spalonego przez organizm w przeciągu dnia tłuszczu nie różniła się znacząco u dzieci w porównaniu z dorosłymi, dzieci spalały zdecydowanie więcej tłuszczu do wyprodukowania tej ilości energii jaką zużywały w ciągu dnia. Żeby to obliczyć naukowcy zestawili ilość gramów utlenionego tłuszczu ze zużyciem energii (kalorii)
podczas całego dnia.
Ta wartość była wyższa u dzieci (ich organizm spalał 0,047 grama tłuszczu na wyprodukowanie jednej kalorii energii), dorośli potrzebowali tylko 0,032 grama tłuszczu na 1 kalorię. Poza tym autorzy wykazali, że kobiety i dziewczynki zużywają więcej tłuszczu na jedną kalorię niż chłopcy i mężczyźni w tym samym wieku.
Dzieci w okresie dojrzewania mogą spalać więcej tłuszczu w stosunku do uzyskanej energii niż dorośli, co wspomaga procesy związane z prawidłowym wzrostem takie jak synteza białek, magazynowanie lipidów i wzrost kości - mówi Kostyak. W diecie dzieci musi być wystarczająca ilość tłuszczu żeby zapewnić im prawidłowy wzrost i rozwój - podsumowuje główny autor badań.