Tequila pod kontrolą
Chemicy pomogą zapewnić wysoką jakość popularnego meksykańskiego trunku, tequili - poinformował serwis "EurekAlert". Wynaleźli specjalne testy, które pomogą odróżnić oryginalny wyrób od podróbek. Najlepsza tequila powinna być wytwarzana w 100% z agawy.
05.05.2006 | aktual.: 05.05.2006 18:58
Naukowcy z Meksyku i Niemiec wykorzystali do weryfikacji oryginalności tequli m.in. chromatografię jonową i gazową. Dzięki prostym testom, producenci i importerzy będą mogli zapewnić wysoką jakość tego tradycyjnego meksykańskiego trunku - mówi kierujący badaniami chemik Dirk Lachenmeier z laboratorium badawczego w niemieckim Karlsruhe.
Tequila jest wytwarzana ze sfermentowanego soku agawy. Jego produkcja odbywa się tylko na określonych obszarach - głównie w stanie Jalisco w zachodnim Meksyku. Chociaż proces produkcji jest obwarowany przepisami i prawnie chroniony, na rynek stale trafiają podróbki.
Tequila wysokiej jakości to ta, która została w 100% zrobiona z agawy. Tańsze wersje są wytwarzane poprzez dodanie do trunku cukru przed fermentacją.
Wartość rynku tequili ocenia się na miliard dolarów.
Badania zostaną opublikowane w czerwcu w magazynie Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego "Journal of Agricultural and Food Chemistry".