Tajny składnik załatwi sprawę. Wydasz grosze, a piekarnik zadziwi blaskiem

Każdy, kto uwielbia domowe wypieki, wie, że nadejdzie dzień, kiedy trzeba będzie podwinąć rękawy i zmierzyć się z tym, co dzieje się we wnętrzu piekarnika. Na ogół nie jest ulubione zajęcie mistrzów muffinek, serników i szarlotek, ale zaniedbanie tej czynności może zniechęcić do kolejnych eksperymentów. Na czystość jest jednak jeden tajemniczy i prosty sposób.

Zapuszczony piekarnik łatwo można doprowadzić do porządku przy pomocy pary wodnej z dodatkiem octu
Zapuszczony piekarnik łatwo można doprowadzić do porządku przy pomocy pary wodnej z dodatkiem octu
Źródło zdjęć: © WP.PL

22.08.2023 13:53

Czyszczenie piekarnika może załamać. Producenci sprzętu kuchennego wiedzą o tym i pospieszyli z ratunkiem - wymyślili i zaoferowali użytkownikom samoczyszczące elementy kuchenki.

Nie każdy jednak ma taki sprzęt, często rezygnuje się też z niego przy zakupie z uwagi na wyższe ceny. Warto więc poznać ten mało znany, ale genialny sposób na wyczyszczenie swojego piekarnika. To kosztuje zaledwie kilka złotych, a skutecznie usuwa zaschnięty tłuszcz, przypalenia i brud.

Sposób na wyczyszczenie wnętrza piekarnika

Ręczne szorowanie osadów, jakie gromadzą się wewnątrz komory piekarnika, bywa czynnością, która zabiera czas, energię i humor. Chemia, jaką oferują producenci, nie jest ani tania, ani życzliwa dla środowiska, ani zdrowa dla użytkowników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jest jednak cudowny sposób na to, by omijać półki z chemicznymi preparatami do czyszczenia piekarników z daleka. Ten sposób naprawdę działa, a nie wymaga wielu wysiłków. Znikną nawet mocne zabrudzenia i przypalenia, których nie udało się wyplenić podczas poprzednich zmagań.

Magiczną metodą na czysty, lśniący piekarnik jest para wodna. Nawet najbardziej zapuszczone urządzenie zmieni swój wygląd, gdy zaordynujemy mu "octową saunę".

Tajny składnik załatwi sprawę. Wydasz grosze, a piekarnik zadziwi blaskiem

Wystarczy garnek o pojemności co najmniej litra. Ważne, by nie miał elementów wykonanych z tworzyw, które w wysokiej temperaturze ulegną stopieniu lub deformacji, a więc plastikowych wykończeń, czasem używanych przez producentów. Można też użyć blachy do pieczenia, żaroodpornego naczynia lub brytfanki. Teraz cała operacja polega na rozgrzaniu piekarnika do maksimum, nalaniu do wybranego pojemnika gorącej wody, dodanie kilku łyżek octu i wstawienie do piekarnika na najniższy poziom.

Teraz nastąpi etap, w którym wszystko będzie działo się samo. Przez 30-45 minut woda będzie parowała intensywnie i pokrywała rosą wnętrze piekarnikowej komory. Ważne, by nie ciekawość nie skłoniła nikogo do otwierania drzwiczek, bo to osłabi finalny efekt.

Ostatnim działaniem w tej operacji walki o lśniący wewnątrz piecyk jest łatwe i satysfakcjonujące. Trzeba odczekać, aż urządzenie lekko wystygnie i przetrzeć ścianki piekarnika gąbką lub papierowym kuchennym ręcznikiem.

Kuchenny sprzęt zmieni się nie do poznania. Para z octem wniknie do wnętrza najbardziej upartych plam i pozwoli je usunąć jednym ruchem, bez wysiłku.

Źródło artykułu:WP Wiadomości
poradnikkuchniapiekarnik
Zobacz także
Komentarze (9)