ŚwiatSzczurze mięso bezpieczniejsze od drobiowego?

Szczurze mięso bezpieczniejsze od drobiowego?

Obawy, iż mięso drobiowe może stać się powodem zachorowania na ptasią grypę, sprawiły, iż w Kambodży coraz popularniejsze staje się mięso szczurów, jedzonych tu w latach 1970. w czasach wielkiego głodu za rządów Czerwonych Khmerów.

17.02.2004 08:00

Jak podał we wtorek kambodżański dziennik "Rasmei Kampuchea", wielu rzeźników w prowincji Battambang przekonało się już, że sprzedaż szczurzego mięsa może przynieść znaczne zyski.

Cytowany przez gazetę sprzedawca powiada, że gdy konsumenci przestali kupować kury, zaczął proponować im mięso szczurów. W ciągu ostatnich dwu tygodni sprzedawał ponad 60 kilogramów dziennie tego specjału. Szczurze tusze nie wyglądają zbyt apetycznie, jednak sprzedają się doskonale - powiada cytowany przez dziennik przedsiębiorca z Battambang, Chhun Sarom.

Ze szczurzego biznesu są zadowoleni także mieszkańcy wsi, którzy całymi rodzinami organizują obławy na szczury w swych gospodarstwach, odwożąc złapane zwierzęta następnie do miast, gdzie sprzedają je właścicielom sklepów mięsnych. Jedna rodzina - pisze gazeta z Phnom Penh - może w ten sposób sporo zarobić - według agencji France Presse, nawet do dwu euro dziennie.

W Kambodży jak do tej pory nie stwierdzono ani jednego przypadku przeniesienia ptasiej grypy na ludzi.

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)