Szampańska subtelność

Szampan (z francuskiego champagne) jest zawsze winem musującym, wino musujące natomiast nie zawsze jest szampanem.

Jest nim tylko wtedy, gdy jego bąbelki powstają w sposób naturalny, w wyniku wtórnej fermentacji (méthode champenoise) i pochodzi z regionu Szampanii. Nazywanie więc win nasyconych CO2 szampanem jest nadużyciem nie tylko w rozumieniu prawa. Francuzi zastrzegli nazwę champagne już w 1911 roku.

Dlaczego i kiedy pijemy szampana? Na wiwat. Bo czymże innym wznosić noworoczne toasty? A dlaczego tak rzadko jest obecny na naszych stołach, dlaczego nie jest podawany po prostu do jedzenia? Przecież to wino idealnie komponuje się z rybami, owocami morza, białym, delikatnym mięsem, na przykład indykiem, cielęciną itp. Tak naprawdę to łatwiej powiedzieć, jaki szampan być nie powinien. Otóż z pewnością nie powinien być: łatwy, jednolity, efektowny, słodki ani nawet półwytrawny. Niewątpliwie powinien być delikatny, harmonijny, zmysłowy, a przede wszystkim bogaty w niuanse i – co najważniejsze – subtelny i jeszcze raz subtelny, i po stokroć SUBTELNY. Szampan, moi drodzy, w swojej istocie taki właśnie jest. I tego należy od niego oczekiwać!

Jan Bernard Porowski, Klub La Passion du Vin

Źródło artykułu:WP Wiadomości
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)