Symbolika stołu wigilijnego
Zgodnie z tradycją, na wigilijnym stole powinny znaleźć się wyłącznie postne potrawy. Ich liczba i rodzaj zależy do regionu kraju i obyczaju rodzinnego.
24.12.2005 | aktual.: 24.12.2005 10:36
Etnograf Barbara Ogrodowska przypomina, że dość popularne jest przygotowywanie 12 dań, bo tyle jest miesięcy w roku , lub według innej interpretacji tylu było apostołów. Uważano również, że nieparzysta liczba jest szczęśliwa. Dlatego w zależności od stanu podawano: w domach magnackich 13 - 11 potraw, w szlacheckich - 9, w mieszczańskich 7, a w chłopskich 5 dań.
Nie ulega wątpliwości, że stół wigilijny powinien być obficie zastawiony, bo im więcej potraw, tym większy dostatek ma spłynąć na dom w nadchodzącym roku.
Stary zwyczaj nakazuje, aby przynajmniej skosztować każdej wigilijnej potrawy, nawet tej niezbyt lubianej. Wierzono, że kto tego nie zrobi w nadchodzącym roku ominie go jakaś korzyść lub przyjemność.
Niegdyś, zwłaszcza w domach chłopskich, wieczerzę wigilijną przygotowywano wyłącznie z płodów ziemi, dlatego na stole nie mogło zabraknąć ziemniaków, potraw z kapusty, grochu, fasoli, maku, grzybów, kasz, miodu i suszonych owoców.
W wigilijnym jadłospisie ważne miejsce zajmują też ryby, najczęściej słodkowodne, takie jak: karp, sandacz czy szczupak oraz przyrządzane na różne sposoby śledzie.