Święto miodu i wina
W Przemkowie (Dolnośląskie), uznawanym za
polską stolicę miodu wrzosowego, rozpoczęło się w sobotę VI
Dolnośląskie Święto Miodu i Wina. W czasie jego trwania można
m.in. kupić produkt o zastrzeżonej marce - Miód Wrzosowy z Borów
Dolnośląskich.
24.09.2005 13:40
Ten miód ma specjalne, numerowane etykiety gwarantujące nabywcy, że jest oryginalny i powstaje w nieskażonym cywilizacją środowisku Borów Dolnośląskich. Zainteresowanie nim jest ogromne, sam mam zamówienia np. od władz samorządowych, które uznają, że to doskonały produkt promujący Dolny Śląsk poza jego granicami powiedział szef Związku Pszczelarzy Ziemi Legnickiej Alojzy Wacławek.
Według niego miód wrzosowy, szczególnie poszukiwany ze względu na walory smakowe oraz właściwości lecznicze, cieszy się dużym popytem także za granicą. Czekamy właśnie na uznanie naszego miodu za regionalny produkt w Unii Europejskiej. Liczymy, że procedura zakończy się pozytywną decyzją, która zapadnie jeszcze w tym roku - powiedział pszczelarz.
Okolice Przemkowa nazywane są zagłębiem wrzosowym, bo jest to region, gdzie występują największe w kraju pola tej rośliny. Aby każdy, kto kupi miód z naszą etykietą, był pewien jego jakości i tego, że powstaje w ściśle określonych granicami Borach Dolnośląskich, bardzo strzeżemy zasad przydzielania etykiet - powiedział Wacławek.
Jak wyjaśnił, każdy producent miodu, który stara się o markę Miód Wrzosowy z Borów Dolnośląskich, przywozi swoje pasieki na teren okolic Przemkowa. Najpierw musi jednak zgłosić się w nadleśnictwie, gdzie pobyt jego jest rejestrowany. Księga wjazdów i wyjazdów jest dla nas dowodem obecności pszczół danego producenta na wrzosowisku w Borach i gwarantuje, że miód powstał rzeczywiście z kwiatów w tym rejonie - tłumaczył szef związku.
Gdyby któryś z pszczelarzy sprzedawał pod tą marką inny produkt, to zgoda na stosowanie etykiet zastrzeżonego produktu zostaje mu cofnięta raz na zawsze - podkreślił Wacławek.
Miód Wrzosowy z Borów Dolnośląskich został zastrzeżony w polskim urzędzie patentowym w imieniu dolnośląskich pszczelarzy przez Regionalny Związek Pszczelarzy we Wrocławiu.
Wacławek przyznał, że wcześniej zdarzało się, iż nieuczciwi producenci oferowali miód jako wrzosowy, podczas gdy ich pszczoły były np. dokarmiane syropem.
Producenci Miodu Wrzosowego z Borów Dolnośląskich oraz innych rodzajów miodu i produktów pszczelarskich, w tym pyłku kwiatowego, propolisu, mleczka pszczelego czy jadu pszczół, spotkali się w ten weekend w Przemkowie. Jak twierdzą pszczelarze, miniony sezon był dla nich dobry, mimo niesprzyjającej pogody. Aura była wyjątkowo niekorzystna dla tych, którzy pozyskiwali miód akacjowy.
Podczas dwudniowej imprezy rozegrany zostanie III Ogólnopolski Bieg po Miód, odbędzie się pokaz uprawy winorośli w przydomowych winnicach i zostanie rozstrzygnięty konkurs na najlepszy miód i wino oferowane podczas święta oraz na wzorową pasiekę Dolnego Śląska.
Jednym ze stałych elementów święta jestásadzenie lip miododajnych w Alei Miodowej na terenie Nadleśnictwa Przemków.
Miód wrzosowy stosowany jest m.in. w leczeniu chorób dróg moczowych, prostaty, kamicy nerkowej, oraz np. przy zapaleniu jelit.